Élet-Stílus

Nem szaladgálhatnak meztelenül a csirkék

Angyalok márpedig vannak - bár néha furcsa ötletekkel állnak elő...

A ketreces csirketartás ellenzését vannak akik, egyszerűen úri huncutságnak, a „zöldek” egyik agymenésének tartják. Vajon mit szólnának ahhoz, ha az ő életük szólna annyiról, hogy először folyamatosan tojniuk kell egy aprócska ketrecbe zárva többedmagukkal, majd gyorsan kés alatt végeznék…


Fotó: Little Hen Rescue

A brit Jo Eglen (30) története mesébe – leginkább egy Grimm sztoriba – illően kezdődött: „A ketrecben tartott csirkékkel való közös történetünk, úgy kezdődött, hogy egyszer találtunk egy magányos tyúkot, aki megszökött az egyik helyi farmról, ahol vágásra akarták összefogdosni őket. Valahogy megszökött és ránk talált. Maisy boldogan csatlakozott a családhoz, és amikor örökre távozott, elkezdtünk szétnézni, hogy más ketreces csirkéken is segítsünk, mivel rájöttünk, mennyi örömet adhatnak nekünk.”


Az állatok több mint fele kopaszon érkezik

Innen szinte csak egy lépés volt létrehozni a Little Hen Rescue-t (kis tyúk menhely), amelyet egy farmer ingyen bocsátott rendelkezésre, és ahova több ezer elgyötört állat érkezett tartási körülményeiknek hála, szinte kopaszon. „Elég vékonyak és kopaszok a stressz és a hőség miatt. A tyúkok 60%-a, ami hozzánk kerül, csupasz” – nyilatkozta a Telegraphnak a tanári asszisztensként dolgozó, két gyermekes anyuka.

Így Jo segítséget kért először a helyiektől, hogy kössenek helyes kis pulcsikat a nyomorult madaraknak, ám gyorsan túl jutott Norwich határain a küldetés, manapság bárki megtalálja a tyúkpulcsi leírását a menhely honlapján, és elkészítve a mini szvettert, maga is jót tehet ily módon. A szárnyasoknak egyébként hála a megváltozott életüknek, hamarosan saját tollruhájuk is újra kinő. A Little Hen pedig örökbe adja őket, de csakis akkor, ha a gazda többek közt azt is vállalja, hogy a madár végelgyengülésben pusztulhat csak el.

A cikk születéséig 31 096 baromfi életét mentették meg.

Magyar “tyúkperek”
Elvileg az EU 2012-től megtiltja a ketreces tyúktartást, közben a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Négy Mancs (NM) is háborúzik. A tanács a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelentést tett a NM „jelentős gazdasági károkat okozó, szakmaiatlan működése miatt”, áll a BTT honlapján. A NM viszont a közleménye szerint európai szintű kampányt folytat a konvencionális ketreces tojótyúk tartás tilalom betartásának érdekében.
A BTT december eleji hírében az állt, hogy „várhatóan 109 tojótyúk-tartó telepet kell bezárni Magyarországon amiatt, hogy nem tudják teljesíteni a 2012. január elsejétől hatályos, szigorúbb uniós állatjóléti előírásokat.” Ám 22-én már arról tudósítottak, hogy a gazdák 7 hónap haladékot kapnak a tojótyúk tartó telepek átalakítására az Európai Bizottság és az uniós agrárminiszterek megállapodása alapján, valamint egy újabb pályázati lehetőséggel is élhetnek jövőre a Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik