Élet-Stílus

A védőoltástól nem leszel influenzás

Az idei járvány az enyhe idő miatt később indul, ezért felkészülni még most sem késő.

Bár az influenza elleni védőoltással kapcsolatban még most is sok a tévhit, no és a félreértés, ennek ellenére a lakosság egy jelentős része mára belátta, saját magán is segít azzal, ha időben felkészül a vírus megjelenésére. Ezt bizonyítja az is, hogy idén eddig már többen kaptak influenza elleni oltást, mint tavaly ilyenkor. Ami érdekes módon azoknak is jó hír, akik nem terveznek oltást: minél nagyobb az átoltottság a lakosság körében, annál nehezebben terjed az influenza – mondta el Dr. Visontai Ildikó a Hír24-nek.

 

Ezt adják be a védőoltással:
A három elölt vírustörzs mellett a vakcina olyan anyagokat is tartalmaz, ami serkenti az immunrendszer működését, ezen kívül adagonként 50 mikrogramm vízoldékony (vagyis a szervezetből kiürülő) higany tartalmú vegyületet, ami biztosítja az oltóanyag sterilitását. Ez a mennyiség egyenlő azzal, mint amennyit a tengerből kifogott kardhal, vagy makréla tartalmaz.

Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-helyettes főorvosa azt is hozzátette, a leggyakoribb tévhitek közé tartozik az, ami szerint influenzás lesz, aki beadatja a védőoltást. „Mivel az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, az oltást követő légúti betegség véletlen egybeesés következménye, más influenzaszerű tüneteket okozó légúti kórokozó váltja ki.” Ugyanilyen tévedés azt hinni, hogy a védőoltások megterhelik a szervezet védekező rendszerét.

Az oltás tanítja az immunrendszert

A vakcinák – ahogy az influenza elleni is – úgy fejtik ki a hatásukat, hogy megtanítják a szervezet védekezőrendszerét, hogyan védekezzen egy bizonyos betegség ellen. Az oltás beadásakor a szervezet az elölt vírusokat idegenként ismeri fel és ellenanyagot kezd ellene termelni, anélkül, hogy betegség alakulna ki. Később, amikor influenza vírussal találkozik, az oltás hatására termelt ellenanyagok „emlékezni fognak” és kivédik a betegséget, vagy jelentősen enyhítik annak tüneteit.

Mik a leggyakoribb mellékhatások?
Ahogy a legtöbb orvosságnak, úgy az influenza elleni védőoltásnak is lehetnek mellékhatásai, ám a szakértő szerint ezek 2-3 nap alatt spontán elmúlnak. A leggyakoribb ilyen tünetek – a szúrás helyén kialakuló bőrpír mellett – a fáradékonyság és a rossz közérzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik