Élet-Stílus

A Facebookról tudták meg, hogy megszületett Jézus?

A gyerekek zömének fogalma sincs arról, mit ünneplünk karácsonykor.

Most, hogy nyakunkon az ünnep és már mindenki lázasan készülődik – igen, még azok is, akik általában az utolsó pillanatra hagyják még az ajándékvásárlást is -, ideje néhány szót ejteni a hagyományokról. Vagyis arról, hogy tulajdonképpen mit is ünneplünk karácsonykor, és miről szól ez az ünnep.

Azt hihetnénk, hogy ma már talán nincs is olyan, aki ilyen-olyan formában ne hallott volna Jézus születésének történetéről, a három királyokról és a csillagról, ami elvezette őket Betlehembe. Nos, egy frissen készült brit felmérés eredménye teljesen mást mutat. Igaz, hogy a megkérdezett alanyok nagyon fiatalok (mindössze 5-7 évesek), a válaszaikat vizsgálva mégis arra kellett rádöbbenniük a szakembereknek, hogy sokkal többet kellene foglalkoznunk a hagyományokkal és azok felelevenítésével.

Kiderült ugyanis, hogy a legtöbb brit első osztályos például egyáltalán nem tudja, mit ünneplünk karácsonykor. Azok közül, akik legalább azzal tisztában vannak, hogy ilyenkor tulajdonképpen egy születésnapot ünnepel a világ, 24% úgy tudja, a brit X-factor gurujáét, Simon Cowellét. A felmérést készítő woolworth.co.uk szakértői megdöbbentek azon is, hogy az első osztályosok nem tudnak semmit Jézus születési helyéről, Betlehemről és a három királyokról sem. Azok között, akiknek ennek ellenére mégis volt valami fogalma, 30% úgy tudja, a bölcsek a Facebookon értesültek az örömhírről.

A szakértők szerint mindez figyelmeztetés: egy jel arra, hogy egymás között, családi körben többet kellene beszélgetnünk az ünnepeinkről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik