Élet-Stílus

Nem tesz lelki beteggé az abortusz?

Néhány brit szakember szerint a nem kívánt terhesség ténye sokkal többet árt a lelki egészségnek.

Nagy-Britanniában ismét fellángolt az abortuszvita, miután az országban működő mentális egészségügyi és nemzeti együttműködési központ szakemberei megjelentettek egy tudományos vizsgálatot, amiben arra a következtetésre jutottak, hogy ellentétben a nem kívánt terhességgel, az abortusz nem okoz annyi lelki problémát a nőknek.

Tim Kendall és kutatócsoportja több, a témában már korábban megjelent tanulmányt is felhasznált a vizsgálathoz. Ezekből kiderült, hogy az abortuszra jelentkező nők többségénél meglévő depressziót és szorongást nem az abortusz ténye, hanem a nem kívánt terhesség ténye, illetve a már korábban meglévő lelki problémák váltották ki. A szakember leszögezte, vizsgálatuk célja nem az, hogy népszerűsítsék az abortuszt, hanem az, hogy segítsenek azoknak, akik ebbe az élethelyzetbe kerültek.

Az abortusz ellenes csoportok, élükön a Tom Saunders vezette Keresztény Orvosi Társaság kétkedve fogadta a friss eredményeket, mert szerintük az országban az abortuszok 98%-át azzal az indokkal végzik el, hogy az anyáknak komoly lelki gondjaik vannak.

Magyarországon az abortusz az elmúlt 10 évben csökkenő tendenciát mutat: az ide vonatkozó statisztikák szerint 2000-ben még évente 60 ezer terhességet szakítottak meg, míg 2008-ban már csak 44 ezret. A hazai szakemberek a csökkenő számok ellenére sem derűlátóak, ugyanis a visszaesés elsősorban az idősebb korosztály körében figyelhető meg, a 20 év alattiaknál nincs változás. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon még mindig 5 abortuszt végeznek óránként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik