Élet-Stílus

A szemetünk zömét most gyártjuk

Az ünnepek alatt a legtöbb szemét főleg a csomagolópapírból és az ételmaradékból lesz.

Csak Amerikában 6 millió tonna extra szemetet termel a karácsony, ami azt jelenti, hogy egy átlagos amerikai család az ünnepek idején több mint 25%-kal több szemetet termel, mint azt megelőzően bármikor az évben. A többletszemetet elsősorban a csomagolópapír-hegyek és az ajándékok borítása jelenti, de sokan vannak azok a háztartások, ahol ételmaradékok végzik a szemétben.

Néhány meglepő ünnepi adat:
1. Amerikában évente 50 millió fenyőfát adnak el, amiből 30 millió a szemétben végzi.
2. A lakosság 68%-a kap olyan ajándékot, amivel nem tud mit kezdeni. 3. A vásárolt ételnek mintegy 25%-át nem eszik meg és kidobják.

A környezetvédő szervezetek aggódnak: úgy gondolták, hogy a válság és az anyagi bizonytalanság hatására a világon mindenhol visszaesik majd az őrült ajándékvásárlási láz és az emberek végre tudatosabban kezdenek költeni, ami nem mellesleg csökkenti majd a keletkezett szemét mennyiségét is, ám nem így történt. Hiába a spóroláshullám, az emberek úgy látszik megtalálták a módját, hogy továbbra is úgy csináljanak mindent, mint korábban.

Erre utal egy frissen elkészített infografika is, amit a Jay Jay Pow Pow jelentetett meg. Hihetetlen, de eszerint az Amerikában összesen elfogyasztott papír (csomagolópapír), sőt a ceruzaelem nagy részét ilyenkor vásárolják, az elküldött 2,65 milliárd képeslapból pedig egy focipályányi alapterületű, 10 emeletes irodaházat lehetne építeni.

A témában készült egy látványos infografika is, amit itt nézhet meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik