Élet-Stílus

Közszemlén Szűz Mária ruhatára

Több mint 650 év terméséből válogattak a lyoni Textil- és Iparművészeti Múzeumban a középkortól egészen a kortárs modellekig.

A katolikus hívek évszázadokon át azzal fejezték ki a Szűzanya iránti hódolatukat, hogy gazdag ruhatárral látták el a szobrait. Ezekből az öltözékekből mutat be válogatást a március 25-ig látható Divatikon című kiállítás Lyonban.

A délkelet-franciaországi Toulouse Notre-Dame de la Daurade bazilikájában őrzött Fekete Madonna szobornak mintegy húsz öltözéke van, egy XVI. Lajos korában divatos (XVIII. századi) kínai stílusú, szalagokkal fonott virágcsokrokkal díszített ruhától egészen a 2009-ben kortárs divatdiktátorok által tervezett, klasszikus elemeket felhasználó viseletekig.

Az egyik ruha egyfajta palást, alsó részén a kígyó pikkelyeit idéző flitterekkel. „Ez a szeplőtelen fogadtatás ikonográfiájának felhasználása, ahol Szűz Mária lábbal tiporja el a kígyót”- magyarázta a múzeum igazgatója, aki a kiállítás kurátora is egyben.

A tárlatban helyet kapott egy ibolya és zöld színű, sugaras motívumú böjti öltözék is. A ruhát zöld szalag díszíti, mely az anyaság Madonnájának szalagjára emlékeztet, aki a vallástörténet szerint elküld belőle egy-egy darabot az arra vágyó nőknek.

“A Madonna a liturgia függvényében rendszeresen átöltözik, akárcsak a pap: fehéret visel a nagy ünnepeken, zöldet a hétköznapokon, ibolyaszínűt advent és a böjt, feketét pedig a gyász idején, míg végül a gazdag vallási hivatkozásokat tartalmazó öltözék maga is kultikus tárggyá válik. Ami a szent jelleget viseli, az a ruha. A szobor kiegészítővé válik” – tette hozzá az intézmény vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik