Élet-Stílus

Hogyan szeressük a halat?

Bajainak lenni mindenekelőtt azt jelenti, halevők vagyunk. Van saját halasunk, van külön a halászléhez való fűszerpaprikánk, tudunk keszeget irdalni, és nem kérdezünk vissza, ha megcsörren a telefon és azt kérdezik: hétvégén főzünk?

Baján, ebben a Duna-parti kisvárosban az éves halfogyasztás meghaladja a negyven kilogrammot fejenként. Ehhez képes a hazai átlag körülbelül négy és fél kiló, és ebben benne van a balatoni hekktől a konzerv tonhalon át a fagyasztott pangasius filéig minden. A magyar ember nem szereti a halat. Mert szálkás. Mert nyálkás. Mert a törpeharcsa gusztustalan. Mert iszap ízű. Mert a pontyon kívül alig ism er mást. Mert nem tudja elkészíteni sem, ha hal, akkor halászlé vagy hekk.

Karácsonykor akkor is vesz, ha egész évben nem, megszokásból. Pedig halat enni jó. Anélkül, hogy táplálkozási trendekről, rostokról, többszörösen telített zsírsavakról beszélnék, vagy táblázatot mutatnék a japán halászok szív- és érrendszeri megbetegedésének változásáról, összehasonlítva azt más országokéval az elmúlt ötven évre vonatkozóan, csak annyit mondok, halat enni kaland.

Szeressük meg a halat, kezdjük rántott ponttyal, a pontypatkó a magyar halevő első csaja, félszeg szerelem, májusi napsütés, ideges izgalom, mi van, ha elhúzza a kezét? Nem fogja.

Személyenként egy, esetleg két szeletet számoljunk, ne legyen túl vékony, rántani a másfél ujjnyi vastagságú a jó. A halat a szokott módon panírozzuk, liszt, tojás, zsemlemorzsa, de ugorhatunk rögtön a mély vízbe is, zsemlemorzsa helyett használjunk panko morzsát. A panko morzsa japán áru, apró kenyérpehely, ami roppanós, levegős, könnyű, ha egyszer kipróbálják, örökre elfelejtik a zacskós, adalékanyagokkal televágott panírmorzsát.

A bepanírozott halat nagyon bő, közepesen forró olajban süssük ki, ökölszabály, hogy nem szabad lefedni. Óvatosan megrázhatjuk a serpenyőt, hadd merüljenek el, úgy lesz levegős a panír. Ne döfködjük villával és két lapát közé fogva fordítsuk meg, könnyen törik. Köretként kiválóan illik hozzá egy habos krumplipüré, tavasszal apróra vágott medvehagymával, télen petrezselyemmel megbolondítva, haladók keverhetnek hozzá salátát, elvetemültek pároljanak hozzá spenótot, pici fokhagymával.

A kezdő halevő felsőbb osztályba léphet, jöhet a pisztráng, de az egy másik történet, futás a halashoz, addig én pucolom a krumplit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik