Élet-Stílus

Amit nem mondanak el a házasság első évéről

Csupa öröm és boldogság, vagy rövid idő alatt csatatérré válik a közös otthon? Ez csak a friss házasokon múlik.

Miközben a hagyományos családmodell nyilvánvalóan válságban van, bizonytalan a házasság intézményének jövője is. Az utóbbi években ugyanis folyamatosan csökken a fiatalok házasodási kedve, aminek kivételesen nem csak a bizonytalan anyagi helyzet áll a hátterében.

És míg egyre kevesebben döntenek a boldogító igen mellett, addig azok, akik végül rászánják magukat, ők maguk sem élnek sokáig boldog házasságban. Pedig egy 1991-es KSH felmérés alapján elmondhatjuk, hogy a sikeres, jól működő házasságnak három fontos feltétele van. Ezek közül az egyik a házasságot megelőző együtt járás hossza (az optimális legalább 3 év), de ugyanilyen befolyásoló tényező, hogy a szülők elváltak-e, illetve az is, hogy beleegyeztek-e a frigybe.


Nem kell rémálommá változnia a tündérmesének – Fotó: Shutterstock

A felmérésből kiderült az is, hogy Magyarországon a friss házasságok szempontjából a második év a legkritikusabb: azok, akik nem illettek össze, általában ekkorra elégelték meg a kísérletezgetést. A párkapcsolati szakértők szerint a kezdeti – főleg az első évre tehető csatározások – egyáltalán nem jelentik azt, hogy a házasság halálra van ítélve, sőt. Úgy gondolják, az összeszokással együtt járó súrlódások – ha sikerül közösen átvészelni őket – még erősebbé tehetik a kapcsolatot.

A leggyakoribb feszültségforrások:

1. Minek randizni, amikor együtt élünk? Tévedés azt hinni, hogy ha a házasság előtt ritkán tudtatok találkozni, akkor ez a boldogító igen után majd varázsütésre megszűnik. A napirendetek nem változik csak mert házasságban éltek, így ha jót akartok, előre beütemeztek egy-egy napot arra, hogy randizzatok, bármilyen furcsa is.

2. Kaja: gyakori vitaforrás, kinek az ízlése domináljon a konyhában, főzzenek-e egyáltalán vagy beérik a gyorséttermek kínálatával. Mielőtt elmérgesedne a helyzet – hiszen enni azért kell – érdemes átbeszélni, kinek-mire van szüksége, és miből képes engedni.


A szakértők szerint az összeszokás éve a legkritikusabb – Fotó: Shutterstock

3. Közös kassza: aki egyedülállóként már megtanult boldogulni a spórolás, bevásárlás és a számlák világában, annak különösen nehéz megszoknia, hogy a házasságban legalább ketten döntenek arról, ki és mire költ.

4. Ünnepek, családok: rengeteg időt és még több stresszt spóroltok meg, ha tudatosan tervezitek az olyan nagyobb ünnepeket, mint a karácsony. A jó szervezés a kulcsa annak, hogy minden rokon és családtag elégedett – és ne sértődött – legyen.

5. Takarítás: csak azért, mert valaki rendmániás, még nem jelenti azt, hogy állandóan neki kell takarítania. Mielőtt kialakulna egy bevált rendszer arra, ki mit vállal a takarítási munkákból, a legjobb az, ha mindketten a saját cuccaitokat tartjátok rendben, a közös tereket pedig megbeszélés szerint takarítjátok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik