Élet-Stílus

A karácsonyi tragédiák megelőzhetők

Már alig várjuk, hogy megérkezzen a Jézuska, de mire kell különösen ügyelnünk, ha azt akarjuk, hogy a szeretet ünnepe ne a katasztrófáké legyen?

A karácsony körül rengeteg a fény, a szikra és az öröm, ám mindez komoly veszélyeket is rejthet, ha nem vagyunk elég óvatosak. Sérülések, sőt akár halál is lehet a vége a megfontolatlanságnak.

Jégveszély


Óvatosan közlekedjünk a jeges úton – Fotó: Shutterstock

Bár még mindig nem egészen biztos, hogy milyen színű lesz idén a karácsony, de van esély némi fagyra, ha minden igaz. Márpedig a téli balesetek listáját nem véletlenül vezetik a zúzódások, ficamok és csonttörések, épp ezért mindig óvatosan közlekedjünk, nézzük meg, hova lépünk. Ennél már csak a veszélyesebb, ha a házat is dekorálni akarjuk például égősorral, és a létra indul meg alattunk. Legyen mindig velünk segítség, aki megfogja a lajtorját, hogy nehogy egyből a mennybe jussunk…

Sületlenség

Az hagyján, hogy nincs kiábrándítóbb annál, mint amikor a szárnyasnak elsősegélyre van szüksége sütés után, de a nem eléggé átsütött pulyka és rokonai betegséget okozhatnak. Ha egészben sütjük a töltött madarat, a legjobb megoldás a szalmonella ellen a megfelelő belső hőmérséklet (75-80 Celsius fok között legyen), amihez már csak egy kiváló húshőmérő kell.

Veszélyes fények

Nincs is szebb a karácsonyi fényeknél, de ne fizess érte túl nagy árat! A nem megfelelően bekötött kábelek ugyanis életveszélyesek, nem csak arra, aki a munkát végzi, de gyereket, házi állatot is megrázhat az áram. Különösen a nyulak, hörcsögök, de akár macskák is hajlamosak megrágni a kábeleket. Ráadásul a zárlatos vezeték lakástüzet okozhat, épp ezért csak megfelelő tanúsítvánnyal ellátott fényfüzért vásároljunk, és díszítés előtt vizsgáljuk meg, nem sérült-e a vezeték. Ha nem vagy villanyszerelő, inkább ne állj neki bütykölni, hiszen jó esetben a vakbeledet sem magadnak operálod, ugye?

Karácsonyfatűz


Sose hagyjunk magára nyílt lángot

Ami az ünnepi tüzeket illeti, a leggyakoribb kiindulópont a (száraz) fenyőfa, épp ezért sose hagyjunk nyílt lángot őrizetlenül, de a legjobb, ha gyertyát nem is teszünk a fára vagy a közelébe. De a fent leírtak miatt az égősort se hagyjuk bekapcsolva például, ha elmegyünk otthonról. Hiszen lehet, hogy gyönyörködni lehet a fényében az ablakon át, de megéri azon az áron, hogy a lakásunk tüzénél meg melegedni lehet?

Egészségünkre váljék

Karácsony környékén megtelnek az orvosi ügyeletek is. Az ünnepek körüli stressz megviselheti például a szívbetegeket, de a túlevés és a mértéktelen alkoholfogyasztás sem tesz jót a szervezetnek. Épp ezért ilyenkor se hagyjunk fel az egészségügyi sétával például (de vigyázzunk a jéggel, lásd első pont), ha pedig valamilyen krónikus betegségben szenvedünk, még az ünnepek előtt keressük fel orvosunkat ellenőrzés és gyógyszerek felíratása miatt.

Ha vezetsz, ne igyál!

Az ünnepek idején mindig gyakrabb fordul elő az ittas vezetés, ami pedig köztudottan akár végzetes lehet. Éppen ezért vagy ne igyunk, ha vezetünk, vagy hívjunk taxit, ha nincs már tömegközlekedés, esetleg egyszerűen aludjunk vendéglátóinknál, de kérhetünk sofőrszolgálatot is. Van megoldás – ezek közül bármelyik jobb, mint tragédiát okozni a saját vagy valaki más szeretteinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik