Élet-Stílus

Minél nagyobb a család, annál tovább él az anya

A négy vagy annál több gyereket nevelő édesanyáknak úgy tűnik nem kell tartaniuk az agyi érkatasztrófától.

Bár azt a szakértők is elismerik, hogy a több gyerek, több stressz, ennek ellenére a négy- vagy többgyerekes anyák esetében mégis lényegesen (majdnem egyharmaddal) kisebb volt annak az esélye, hogy szív- és érrendszeri betegségek alakuljanak ki náluk, vagy hogy agyi érkatasztrófa miatt haljanak meg.

A tanulmány vezető szerzője, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen dolgozó Marni Jacoobs szerint az egyik ok az, hogy azok a hormonok, amik a terhességgel függnek össze és jótékony hatással vannak a vérerekre, ezeknél a nőknél nagyobb mennyiségben és jóval tovább keringenek a szervezetben.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint a nagy család több támogatást jelent az anyáknak, illetve az eredményekhez hozzájárulhatott az is, hogy a többgyerekes édesanyák általában jobb egészségi állapotban vannak. A brit Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának szóvívője hozzátette, bár elméleteik vannak, az máig nem tisztázott, hogy miért éppen a négy- vagy többgyerekes anyáknál jelentkezik a jótékony hatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik