Élet-Stílus

Meddig jó a maradék?

Az ünnepi lakomák közeledtével jó tudni, hogy mégis meddig járhatunk rá nyugodt szívvel arra, ami megmaradt.

Teljesen magától értetődő, hogy egy-egy nagyobb étkezés után nem fogy el minden és keletkezik némi maradék. Az viszont, hogy ezzel mégis mit kezdjünk, már nem ennyire egyértelmű: szerencsére a többség nem végzi a szemetesben, hanem gondosan elcsomagolva a hűtőbe kerül, ahol megkezdi hosszú és hányattatott agóniáját.

Az emberek többsége bizonytalan, ha erről a bizonyos maradékról van szó. Azt ugyanis senki nem tudhatja biztosan, hogy az adott étel meddig tartható el, hány nap után romlik meg, megromlik-e egyáltalán a hűtőben, annak mi a jele? Nos, az ünnep előtt két brit táplálkozási szakértő, Stephanie Clarke és Willow Jarosh vállalkozott arra, hogy összegyűjti a maradékokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogy a karácsonyi lakoma után már senkinek se legyenek kétségei.

Kétórás szabály

Ha biztosra akarunk menni és meg akarjuk akadályozni, hogy különböző rosszindulatú folyamatok induljanak be például a kedvenc csirkepaprikásunkban, érdemes odafigyelni arra, hogy az ételből megmaradt adagot az elkészítéstől számított második órán belül hűtőbe tegyük. A szakértők az egyszerű tányér és lábos helyett légmentesen lezárt tasakokat javasolnak, szerintük ebben kevesebb az esély arra, hogy az étel káros baktériumokkal érintkezik.

Ezt követően – ha gondosan betartottuk a kétórás szabályt – az ételünk még bő 3-4 napig minden további nélkül eltartható.

Bármeddig elállhat, ha…

Gyakorlatilag végteleníthetjük a maradékunk rendelkezésre állási idejét azzal, ha az elkészítéstől számított két órán belül nem hűtőbe vágjuk, hanem rendesen lefagyasztjuk. A megfagyasztott ételről jó ha tudjuk, hogy az első kiolvasztásig bármeddig el tudjuk majd tartani, ám azután, hogy egyszer már kiolvasztottuk, akkor együk is meg, újabb maradékot ugyanis nem csinálhatunk belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik