Élet-Stílus

Erre inni kell: pezsgődiéta

A december kemény hónap: mintha össztámadás indulna a vonalaink ellen, de itt a legújabb diéta, ami nemcsak karcsúsít, de fel is dob egyben.

Ebben az időszakban partizunk talán a legtöbbet: céges karácsony, baráti és családi összejövetelek, ráadásul mind tocsog az alkoholban, és melyik társaság kedvét ne szegné egy olyan vendég, aki, köszönöm nem iszom, mert fogyókúrázom felkiáltással utasítaná el a kínálást. Jó hírünk van: a pezsgős diétával nem kell lemondanod a jó kedvről, és egy kis odafigyeléssel nemcsak nem hízol, de akár fogyhatsz is, állítja a kúra kitalálója, Cara Alwill Leyba (31), aki nem dietetikus, hanem egy súlyával elkeseredett harcot vívó tévés személyiség.

Tudni kell, hogy egy deciliternyi buborékos nedű, ha szárazat választunk, 60-65 kalóriát tartalmaz, derül ki a kalóriatáblázatok többségéből. Leyba szerint a nemes nedű azért is jó, mert a buborékoknak hála gyorsabban hat, így nem iszik belőle annyit, mint korábban, amikor két pohár vörösbornál meg sem állt. A bor egyébként hasonló mennyiségű kalóriatartalommal bír, mint a pezsgő. Ha „diétázni” szeretnénk, igyunk inkább sört, ami mindössze 40 kcal decinként, csak tudjunk határt szabni a fogyasztásnak.

Persze a decemberi ünnepi ragyogásban mégiscsak jobban illik a koktélruhánkhoz a pezsgős flőte, mint a söröskrigli – lássuk Leyba elveit, amit hamarosan könyvben is megjelentet! Az alapelv egyszerű: nincs tiltott étel, a lényeg, hogy jó minőségű, jó ízű és tápanyagokban gazdag legyen – összesen napi 1200-1400 kalória.

Napi mintaétrend
Reggeli: Teljes kiőrlésű zsemle olívaolajjal készült margarinnal
Nasi: Banán
Ebéd: Vékony tésztás pizza kecskesajttal, roston sült paprikával és gombával
Vacsora: Hal (tilápia) vegyes salátával
Nasi: 1-2 pohár pezsgő

Ha megnézünk egy napi javasolt étrendet, azért feltűnhet valami: kísértetiesen hasonlít ahhoz a táplálkozáshoz, amit újabban annyian kritizálnak a tiniknél, akik spórolnak a kalóriával, hogy este ihassanak. Egyébként nincs az a valóban végzett dietetikus, aki azt tanácsolná, hogy pai rendszerességgel igyunk, mivel az alkohol a nők szervezetére nézve különösen veszélyes. Ugyanakkor természetesen heti egy-két alkalom nem egyenlő az alkoholizmussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik