Élet-Stílus

Akarod tudni, milyen bőröd van?

Az arcápolás legfontosabb lépése, hogy megtudjuk, milyen kencéket használhatunk bőrtípusunknak megfelelően.

A nagymamám 67 éves korában is szinte tökéletesen ránctalan volt, a szeme körüli finom szarkalábakat leszámítva – sajnos egy gonosz infarktus miatt azt már sosem tudhattam meg, vajon 80 évesen is így maradt volna-e ez. Már kisgyerekként nem győztem csodálni arcbőre finomságát, selymes fényét, ő pedig jó szívvel elárulta a titkot: egész életében hideg (eső)vízben mosta. Először tőle hallottam azt is, hogy szappannak soha, semmilyen körülmények közt sem szabad arcbőrhöz érni.

Azóta persze tudom, hogy ez nem csupán az esővíz titka, a genetika legalább annyit nyom a latban, a lányainak épp olyan szép bőre van, mint édesanyjuknak, míg az unokáknál már szemmel láthatóan „bezavartak” az idegen kromoszómák. De azért akad néhány trükk, amit érdemes megosztanunk egymással: hiszen ott lapulnak a hűtőben, kamrában a bevált házi szerek alapanyagai, amelyek sokszor a méregdrága kozmetikumokkal is felveszik a versenyt.

Kezdjük mindjárt ott, hogy nagyanyám istenáldotta normál bőrével igazán szerencsés volt, ám ami jó az egyiknek, a másiknál épp ellenkező hatást válthat ki. Ezért vagy kérjük kozmetikus tanácsát, de otthon is elvégezhetünk egy házi bőrtesztet. Nem kell hozzá más, mint néhány kocka hagyományos selyempapír. Miután alaposan megtisztítottuk az arcbőrünket, ne vigyünk fel rá krémet, hanem hagyjuk egy órán át, hogy beálljon az eredeti az állapota.

Ezután fogjuk a selyempapírdarabokat és szorítsuk az arcunkra. egyet-egyet a homlokunk közepére, illetve oldalra, majd az orrunkra, állunkra is kerüljön belőle, valamint a szemünk köré. Hagyjuk fenn kb. öt percig, majd vegyük szemre őket. A lapokon, ha minden jól sikerült, egy film képződött, amelynek a változása sokat elárulhat. Ha ez a folt nem gyengül a papíron, akkor az azt jelenti, hogy zsíros a bőrünk, ha gyengül, de nem tűnik el, akkor enyhén zsíros lehet, ha pedig teljesen eltűnik, akkor száraz a bőr – hiszen a víz elpárolog.

Most már tudjuk, milyen típusú a bőrünk, már csak a megfelelő ápolásra van szüksége. Hamarosan finom házi maszkokkal, pakolásokkal folytatjuk! Ha van neked is bevált recepted, oszd meg velünk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik