Élet-Stílus

Szeretlek: no de ki mondja ki először?

Mielőtt rávágnánk, hogy a nők, íme egy statisztikai adat: a férfiak már átlag egy hónappal korábban színt vallanak.

A szerelmi vallomás, bár látszólag egyszerű valami – hiszen csak azt kell elmondanunk, amit érzünk – egyáltalán nem könnyű. A többség nem is mondja, hogy „szeretlek” rögtön, mikor eszébe jut: játszmázik, csalja az időt és reménykedik, hogy a társa majd könnyít a szenvedésein és beelőzi a dologgal.

A viselkedés a szakértők szerint egyáltalán nem meglepő és számos oka van. A sok közül az első és legfontosabb, az evolúció. Bár nehéz elhinni, az évezredek alatt belénk kódolt dolgok (persze tudat alatt), még ma is aktívan hatnak a viselkedésünkre, egy olyan borzasztó triviális helyzetben is, mint a szerelmi vallomás. Erre mutatott rá egy közelmúltban, 2000 fő részvételével készült, brit vizsgálat is, amiből kiderült, hogy a közvélekedéssel ellentétben, a vallomással bizony a férfiak állnak elő hamarabb.

James Oliver, klinikai pszichológus szerint nincs ebben semmi rendkívüli. Bár a működő kapcsolatban a nők mutatják ki jobban az érzéseiket, mégis a férfiak jutnak el odáig hamarabb, hogy kimondják „szeretlek”. Szóval míg ők már a kapcsolat 7. hónapjában készen állnak, addig a nők a 8. hónapig várnak a dologgal, ami a férfiaknak kínzás, nekik egyfajta teszt. Mérlegelniük kell ugyanis – mivel statisztikailag évente csak egy utódot hoznak a világra – hogy leendő nevelőtársuk valóban megbízható-e, és alkalmas a feladatra hosszú távon is.

SMS-ben, vagy soha

Nos, legyen bármilyen logikus, a többség ennek ellenére mégsem azért fél a színvallástól, mert az utódgondozáson aggódik. Sokkal nagyobb visszatartó erő a visszautasítástól való félelem, egy pofonba ugyanis senki sem szalad bele szívesen. Egy vallomás érzelmileg mindenkit kiszolgáltatottá tesz a partnerének, aki ha nem viszonoz, zavarba jön, ne adj’ isten hárít, csalódást okoz. Ezért van az, hogy a kevésbé magabiztosak inkább írásban hozakodnak elő a dologgal: a statisztikák szerint leggyakrabban a találkozó után, SMS-ben.

És ha mindez nem lenne elég, akkor nem árt számolni a múlttal sem. A korábbi kapcsolatokból visszamaradt tapasztalatok is hozzájárulnak ahhoz, be tudjuk/merjük/akarjuk-e vallani érzéseinket. Szinte magától értetődik, hogy, akinek egyszer már csúnyán összetörték a szívét, nem nyílik meg egykönnyen. Ezek a dolgok pedig már egyáltalán nem függnek attól, hogy az illető férfi-e, vagy nő.

Ha még nem tetted, itt az alkalom:
Mi lehetne tökéletesebb alkalom, hogy hangot adj érzéseidnek, mint a szerelmi vallomások világnapja, amit évről-évre november 26-án tartanak.

 

Most akkor ki mondja?

Egy valós érzelmeken alapuló szerelmi kapcsolatban a szakértők szerint egyáltalán nincs jelentősége annak, kinek a szájából hangzik el először a varázsszó. Ennél sokkal fontosabbak a körülmények: milyen helyzetben, céllal és vajon igaz érzelmekből vagy csak muszájból fakad-e a vallomás és ez az, amit az adott helyzetben mindenkinek saját magának kell mérlegelnie.

Akkor sem kell feltétlenül megijedni, ha netalán késik a vallomás. Bár a Massachussettsi Technológiai Intézet kutatói szerint 97 nap után már mindenkiben illene felmerülnie az igénynek, vannak helyzetek, amikor a szavaknál sokkal kifejezőbbek a tettek, az apró gesztusok, amiket olykor – egy darab bűvös szóra várva – elfelejtünk a helyén kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik