Élet-Stílus

Összefut a nyál a szádban

Télen nincs is jobb mint meghámozni egy narancsot vagy épp egy kalamondint, esetleg bekapni egy kuklét. Kíváncsi vagy rá mik ezek?

Citromízű banán, nincs a banánfán, énekelte a Metro együttes, de mit tudhatták a hatvanas-hetvenes években, mi minden ékezhet még a gyümölcsös pultokra. Ha csak a címszöveg első felét, és a téli szezon slágerét, a citrusféléket nézzük, meglepődhetünk hányféle létezik belőlük: ott van mindjárt a Klementine, a Kukle és a Kalamondin, de próbálkozhatunk kedvenc nagyáruházunkban a Meyer citrom kérésével is. Először azonban tegyünk egy kis rendet!


Egy forró teára vagy inkább friss koktélra vágysz?

Kalamondin
Közkedvelt hibrid díszcitrus, ám nem csupán a lakás dísze lehet, 3-4 centi átmérőjű, kesernyés-savanyú, de rendkívül illatos terméseivel italainkat ízesíthetjük. Ha a Panama narancsnak is nevezett citrusféle gyümölcseit nem szüreteljük le, akár egy évnél hosszabb ideig is a fán maradnak.

Klementine
A keserű narancs és mandarin „házasságából” született gyümölcs nagy népszerűségnek örvend, hiszen külsőleg a mandarinra hasonlít, ám ebben a gyümölcsben általában nincsenek magok. Egyébként külön legendaköre van, egy biztos, egyházi személy közreműködött a születésénél. Az első változat szerint 1890 környékén egy katolikus pap, bizonyos Clément Rodier termesztett először klementint. Máshol az olvasható, hogy 1912-ben fedezték fel egy véletlennek köszönhetően. Lehet, hogy Algériából származik, de Kína is magáénak vallja. Egy biztos: Clément atyáról nevezték el.

Kukle
Az apró koktélnarancs és a klementin keresztezéséből származik ez a gyümölcs, mint azt neve – ku-kle – is elárulja. Bár díszcserjeként is szép, nem túl apró, hengeres formájú, élénk színű gyümölcsét szintén használhatjuk italainkhoz. Akárcsak a kumquat, héjastól fogyasztható.


A kumquatot nem kell hámozgatni

Kumquat
Kicsit apróbb a termése, mint fent említett hibridjének, de annál izgalmasabb az íze: ugyanis míg a héja édeskés, addig lédús belseje savanyú ízű, nem véletlenül fogyasztják a koktélnarancsot előszeretettel nyersen és héjastól, de dzsemeknek, lekvároknak is népszerű alapanyaga.

Limequat
Ha már a kumquat családfájánál tartunk, ne feledkezzünk meg egy másik „leszármazottról sem”: a lime-mal keresztezve született meg a koktélnarancs mintájára a koktélcitrom is. Aromás, lédús gyümölcse limonádék és egyéb koktélok alkotója. Szintén hámozás nélkül fogyasztható.

Meyer citrom
A citrancs általában egész évben terem, feltehetőleg(!) a citrom és a narancs kereszteződéséből származik. Különösen lédús, sima héjú gömbölyded gyümölcseit a citromhoz hasonlóan használják. A gyümölcs névadója, Frank Meyer 1908-ban mutatta be azt először az Egyesült államokban. Kevésbé savas, de illatosabb és édesebb mint a citrom.

Szóval, teát, koktélt vagy csak úgy nyersen egy kis kumquatot szeretnél?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik