Élet-Stílus

Mi kell a macsónak az ágyban?

A közhellyel ellentétben nem feltétlenül az életük kockáztatására vágynak a hormonvezérelt férfiak - vagy éppen nagyon is bátrak lennének?

Azok a fiatal férfiak, akiknek magasabb a tesztoszteronszintjük, valószínűbb, hogy a biztonságos szexet – ami például óvszerhasználatot vagy más védekezést jelent – választják a nem kívánt terhesség kivédésére, derült ki egy új kutatásból. A tanulmány 18 és 19, elsőéves főiskolásokra koncentrált, arra az időszakra, amikor valószínűleg megkezdik intenzív szexuális életüket.

Meglepő eredmény született: azok, akik a biztonságos szexet választják, gyakran kerülnek negatív megvilágításba, árulta el Sari van Anders, egyetemi adjunktus. Hiszen a kondomhasználat felvetése gyakran sokkal több bátorságot és önbizalmat kíván, mint védekezés nélkül ágyba bújni, aki a védekezést szóba hozza, azt kockáztatja, hogy bizalmatlannak vagy épp máris nemi betegnek gondolják. „Ami érdekes az eredményeinkkel kapcsolatban, az az, hogy először sikerült kapcsolatot felmutatni a magasabb tesztoszteronszint és valamilyen területen való kisebb kockázatvállalás között” – tette hozzá a szakember.


Sari van Anders szerint bátorság kell a biztonságos szex felvetéséhez

Egy nagyobb tanulmány részeként került sor erre a kutatásra, amelyben 78 fiút faggattak ki, akiknek többsége heteroszexuális volt, magas jövedelmű családi háttérrel. A kérdések az egészségükre, szexuális aktivitásukra és az óvszerhasználatra, illetve más védekezési módszerek iránti attitűdjeikre vonatkoztak. Végül mindegyikük nyálmintát adott, amelyből meg tudták állapítani aktuális hormonszintjüket. A résztvevők közül 46-nak már volt része vaginális vagy anális közösülésben – mivel a kutatás célja az attitűd és nem a konkrét szexuális gyakorlat vizsgálata volt, így kerülhettek a mintába a tapasztalattal még nem rendelkezők.

Van Anders szerint azonban további felmérésekre van szükség, kollégáival szeretnék megvizsgálni, milyen összefüggések vannak a tesztoszteronszint és az aktuális szexuális viselkedés között, illetve a tesztoszteron és biztonságos szex közötti kapcsolat fennáll-e, ha más, összetettebb csoportok kerülnek figyelmük középpontjába: „Más asszociációk kapcsolódhatnak hozzá az olyan csoportokban, ahol a biztonságos szex nem kíván bátorságot, így a társadalmi identitás akár fontos változó lehet” – tette hozzá a Michigani Egyetem Pszichológiai Tanszékének adjunktusa. A tanulmány a Journal of Sexual Medicine című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik