Élet-Stílus

Ilyen olcsó még sosem volt Thaiföld

Hatalmas kedvezményekkel invitálja a turistákat a heves esőzésektől helyenként víz alá került Thaiföld. Többen az akciós hotelárak ellenére inkább biztonságosabb úti célokat választanak, a magyar utazók főszezonja azonban nincs veszélyben.

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb thaiföldi áradásaiban – amelyben több mint 500-an haltak meg – Bangkok északi részét is elöntötte a víz. A thaiföldi szállodák a turistaroham elmaradásától tartva olcsó árakkal igyekeznek csábítani a külföldieket. A fővárosi szállodák többsége már 75 százalékkal csökkentette a szobaárait, míg a pattayai szállodák immár féláron kínálják a szállást. Többek között a bangkoki 4-csillagos Furuma Silom is leszállította a szobaárait, valamint akciós ajánlatokkal (fejenként 9 dollárért ebéd és vacsora) invitál.

Akik nem kockáztatnak

A természeti katasztrófa miatt a nepáli turisták többsége törölte az útját a délkelet-ázsiai országba, annak ellenére, hogy Thaiföld az egyik legkedveltebb desztinációjuk. Nem akarják ugyanis kockáztatni a nyaralásukat, és inkább biztonságosabb úti célokat választanak. Ezért számos nepáli utazási iroda, amely az útjaik 40-50 százalékát rendszerint Thaiföldre vezeti, változtatott a programján, és Indiába vagy Dubaiba viszi az utasait.

Ám nemcsak a nepáliak maradnak otthon a szezonban, hanem az indiaiak is lemondanak a kedvenc úti céljukról. Egy részük ugyan áttette későbbre az utazás időpontját, a többség azonban B-tervet választott, így Thaiföld helyett Szingapúr, Malajzia, a Maldív-szigetek vagy éppen Mauritius lehet a befutó.

A heves monszunesőzések okozta károk meghaladják a 2 milliárd eurót

A magyarokat nem érinti

A magyar turisták körében is Thaiföld számít a legnépszerűbb tengerentúli nyaralóhelynek, s mivel a főszezon számukra csak decembertől/karácsonytól kezdődik, a természeti katasztrófa nem veszélyezteti az útjaikat. Konkrét foglalási lemondásokat egyáltalán nem tapasztaltak a hazai utazási irodák – derült ki az fn24 körkérdéséből.

„A magyar turisták jó része Bangkokban csak átszáll, és az üdülőszigetek felé veszi az irányt. A szigetvilágot pedig nem érinti az árvíz, oda könnyen el lehet jutni” – hangsúlyozta lapunknak Lovas Edina, a Vista utazási iroda marketingvezetője. Kérdésünkre, miszerint az árvíz miatti akciós hotelárak mennyire lendíthetnek a foglalásokon, az utazási irodától azt a választ kaptuk, hogy a tapasztalataik szerint a magyar turisták többsége Bangkokban maximum 3 éjszakát tölt el, s a bangkoki szállás a repülőjegyhez viszonyítva már eddig is kedvezőnek számított (átszámítva 20-30 ezer forintért már eddig is lehetett találni 3-csillagos hotelt), tehát az akciós szállások nem valószínű, hogy fellendítik a foglalásokat.

Phuket tarol

Mondhatni, ami Bangkoknak csapás, az Phuketnek áldás. A népszerű téli üdülőhely akár jól is járhat a bangkoki árvizekből, mivel egyáltalán nem érintette a katasztrófa, továbbra is tudja fogadni a turistákat. Jelenleg a phuketi turizmus szektor jobban teljesít, mint 1 éve, sőt a további kilátások is kedvezőek.

A novemberi hotelfoglalások 75 százalékon állnak, de a szektorban dolgozók abban bíznak, hogy a 80 százalékot is elérik, míg decemberre már 90 százalékos a foglaltság a helyi szállodákban. Ugyan a bangkoki árvíz miatt több rendezvénynek más helyszínt kellett biztosítani, de a Phuket-i Turisztikai Szövetség abban bízik, hogy a kedvelt üdülőhelyet választják, hiszen Bangkokból közvetlen légi járataik vannak.

Phuket megúszta, és várja a turistarohamot

Annyi a gazdaságnak?

Eddig 16 ezer szobafoglalást mondtak vissza, és 5 ezer turistáról kellett lemondania Bangkoknak. A főszezonnak számító decemberi-februári időszakra pedig 30 százalékra zuhant vissza a foglalás.

Az árvíz katasztrofálisan érintette a thaiföldi turizmus szektort, amely a GDP 5-6 százalékát adja. Különösen Bangkok, Hua Hin, Krabi, Chiang Mai, Koh Samui és Pattaya érintett a természeti szerencsétlenségben, amely éppen a legrosszabbkor következett be, hiszen az év utolsó negyede számít a csúcsidőszaknak. A prognózisok szerint a 10-30 százalékos veszteség, amelyet 1-3 hónap alatt tapasztalhat az ország, 0,2-0,6 százalék mínuszt is jelenthet a GDP-ben.

Megmutatják, nincs baj

A Thaiföldi Turisztikai Hivatal (TAT) úgy látja, hogy az áradások nyomán akár 3,2 millióval is visszaeshet a turisták száma (miközben idén a 19,5 milliót célozták meg). Eddig 14 rendezvény időpontját kellett módosítani (többek között a bangkoki filmfesztivált, amely november elején lett volna, ám január végére halasztották), ez pedig 100 ezer résztvevőt érintett.

A TAT azonban újra csábítóvá igyekszik tenni az áradás sújtotta országot: több országból (Szingapúr, Malajzia, Indonézia, Vietnám, India, Ausztrália) is idegenvezetőket hívott meg novemberre Bangkokba, illetve Pattayába, valamint más jelentősebb turisztikai helyszínekre, hogy a „bennfentesek” a saját szemükkel győződjenek meg az áradás elmúlta utáni helyi viszonyokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik