Élet-Stílus

Tuti úti célok 2012-re

A portugáliai Guimarãesbe és a szlovéniai Mariborba a kulturális programkavalkád miatt, míg a 2012-es sportesemények kapcsán Londonba, Eindhovenbe, Lengyelországba és Ukrajnába érdemes jövőre elutaznunk. A legjelentősebb útikönyvkiadók toplistájára viszont Omán, Mongólia és Ghána is felkerült.

2012-ben a portugáliai Guimarães és a szlovéniai Maribor veszi át a finnországi Turkutól és az észtországi Tallinntól az európai kulturális fővárosi szerepvállalás stafétabotját. A Lisszabontól 350 km-re fekvő város – amely tíz éve a világörökség része – különleges (színházi, képzőművészeti, építészeti, irodalmi, táncművészeti, stb.) programokkal invitál a kulturális évben.

Ami Maribort illeti, a partnervárosaival (Muraszombat, Novo Mesto, Ptuj, Velenje, Slovenj Gradec) együtt készül a komoly kihívásra, ráadásul mindegyik város az egyediségét igyekszik belecsempészni a kulturális projektbe. Míg Velenje az ipari örökségével rukkol elő, Ptuj – Szlovénia legrégebbi városaként – a régészeti emlékeivel, addig Novo Mesto az avantgárd színházával, Muraszombat pedig a vidéki kultúra bemutatására fókuszál. A kiállításokban, irodalmi rendezvényekben, koncertekben, filmbemutatókban, gyerekfesztiválokban és színházi előadásokban dúskáló kulturális év a január 13-15-i nyitórendezvénnyel veszi kezdetét.


Guimarães

Mumbai visszatér

Hasonlóképpen 2009-hez – amikor is az Oscar-díjas Gettómilliomos című film nyomán a mumbai szegénynegyedet rohamozták meg a turisták, s kapott egy újabb lökést az úgynevezett. „nyomornegyed” turizmus – 2012-ben ugyancsak India idegenforgalmát pörgetheti fel az új 007-es film (Égszakadás c.) bemutatója. A turisták várhatóan elözönlik majd a film forgatásai helyszíneit, többek között a mumbai Crawford piacot, valamint Goában található többszintű Dudhsagar vízesést.


Mumbai

A hobbit: Egy váratlan utazás című film premierje apropójából pedig Új-Zéland ismételt felfedezése válhat izgalmas utazássá, különösen azoknak, akiknek a Gyűrűk Ura-trilógia bemutatását követően nem sikerült eljutnia a világ legzöldebb országába. Nem véletlen, hogy az új-zélandi kormányfő volt leginkább kétségbe esve, amikor a forgatások alatt felmerült, hogy esetleg máshova „vinnék el” a helyszínt. John Key még személyesen is győzködte az új-zélandi forgatásról a gyártó stúdiót, hogy maradjanak, mert abban bízik, hogy ezúttal is dollármilliárdokban mérhető hasznot hoznak az országnak és a helyi turizmusnak a “filmrajongók”, akárcsak a Gyűrűk Ura-trilógia idejében.

Stadionteszt Londonban

Míg a filmturistáknak az idei filmpremierek, addig a sportimádóknak a 2012-es év nagyobb kaliberű sporteseményei szolgálnak vonzó úti célokkal. Sportturistaként választhatjuk a 2012-es ötkarikás játékoknak helyet adó Londont vagy pedig a hollandiai Eindhovent, ahol a férfi és női vízilabda Európa-bajnokságot rendezik január 16-29. között. Ha pedig a helyszínen akarunk szurkolni a Bajnokok Ligája döntőjén, akkor májusban München felé vegyük az irányt.


London

Az igazán elvakult sportturisták pedig semmiképpen se hagyják ki a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság helyszíneit. A 14. Eb-t Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi meg 2012. június 8. és július 1. között, s a mérkőzések, szurkolások apropójából pedig Lengyelországban Varsó, Gdańsk, Poznań és Wrocław, Ukrajnában Kijev, Harkov, Doneck és Lviv városát fedezhetik fel.

Ha viszont még az ötkarikás játékok előtt, a tömeget megelőzve akarjuk tesztelni a mintegy 840 millió dolláros költséggel felépülő olimpiai stadiont Londonban, erre is van lehetőség: május 4-7. között kerül sor a brit egyetemi és főiskolás atlétikai bajnokságra, amely a 80 ezer fős, központi Olimpiai Stadion első hivatalos eseménye lesz.

Mongólia is a Top10-ben

Ha 2012-ben is trendik szeretnénk lenni, akkor ne hagyjuk ki a mérvadó előrejelzéseket. A trenddiktáló legjelentősebb útikönyvkiadók jóslatai szerint a következő évben London mellett különösen Omán, Ghána és Mongólia iránt nőhet meg az utazási kedv.

A turisták legkedveltebb útikönyvének, a Lonely Planet kiadónak a prognózisai szerint ugyanis 2012-ben az ománi fővárosra, Maszkatra, az indiai Bangalórra, Ugandára, valamint a chilei fővárosra, Santiagóra irányul a turisták figyelme. Mindezek mellett a spanyolországi Cádiz, Stockholm, Hongkong, az egyesült államokbeli Orlando, valamint az ausztráliai Darwin is szerepel a Lonely Planet toplistáján.


Izland

A National Geographic Traveler magazin összeállítása szerint London és Omán mellett Izland, Guatemala, Srí Lanka, Új-Zéland, Mongólia és Panama számít a következő év legvonzóbb célpontjainak.

A Frommer’s, a világ egyik legjelentősebb útikönyv-előállítója szerint a Karib-térségbeli Curaçao sziget, a kínai Csungking (alternatívaként Pekingnek és Sanghajnak), a japán Fukuoka (alternatívaként Tokiónak és Kiotónak), a libanoni Bejrút, a Yucatán-félsziget és Ghána lesznek a 2012-es év népszerű desztinációi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik