Élet-Stílus

Szaporodnak a furcsa fóbiák

Ma már egyáltalán nem ritkaság, hogy valaki a saját szemétől vagy térdétől kap pánikrohamot.

Hogy tulajdonképpen mi az a fóbia, az ma már köztudott, sőt! Vannak olyan, úgynevezett „kommersz” fóbiák, amikre senki nem kapja már fel a fejét: ilyen például a pókoktól, a magasságtól vagy épp a víztől való indokolatlan félelem. Arról viszont kevesebben tudnak, hogy a világon minden ötödik-hatodik embernek van fóbiás időszaka, ami helyzettől függően hosszabb-rövidebb ideig tart.

A kevésbé szerencsések ezzel szemben az egész életüket kénytelenek az irracionális félelmük árnyékában – azzal kibékülve – élni. Hogy vajon mi áll a különféle, megmagyarázhatatlan fóbiák hátterében, az egyelőre még a szakemberek számára is rejtély. Még most is találgatják, egységes magyarázat ugyan nem létezik, annak ellenére, hogy a fóbiák többségében közös, hogy visszavezethetők csecsemőkorban bekövetkezett eseményekre. A szorongás és a félelem kordában tartásához nagyon fontos a felismerés, enélkül ugyanis megvan az esély arra, hogy a fóbiában szenvedő szociális élete, munkahelye, sőt az egész élete veszélybe kerül.

Arra, ha valaki irtózik a vér látványától, nem sokan ütköznek meg: annál inkább azon, ha valaki arra panaszkodik, hogy retteg a saját vagy más térdének a látványától (genuphobia). És ez még nem minden, hiszen regisztráltak olyan esetet is, amikor a beteg attól rettegett, hogy ki kell nyitnia a szemét (optophobia).

Ennél is meglepőbbek azok a fóbiák, amik nem testrészekre, hanem konkrét tárgyakra vonatkoznak: ki hitte volna, hogy lehet félni a jobb oldalon lévő tárgyaktól (dextrophobia)? Pedig lehet, a betegséget pedig az első páciensről, Rudolph Dexterfieldről nevezték el, aki a kemoterápiás kezelés után tapasztalta az első tüneteket. Mint azóta kiderült, a betegségnek létezik párja is: amikor a páciens a tőle bal oldalra lévő dolgokról retteg. Ezt levophobiának nevezik.

Még a dextro- és levophobiásoknál is nehezebb az életük azoknak, akik cathistophobiában, vagyis leüléstől való félelemben szenvednek. A fóbia gyakorlatilag lehetetlenné, de mindenképpen kényelmetlenné teszi azokat a cselekvéseket, amiket általában ülve végeznek. Ilyen például az autóvezetés, az evés, vagy hogy mást se mondjuk, a WC-használat.

Hogy mi mindentől lehet még félni, arról itt nézhet meg egy terjedelmes – bár közel sem teljes – listát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik