Élet-Stílus

Nálunk még mindig a mellnagyobbítás a sláger – Szépészeti körkép 1. rész

Érdekességek, újdonságok, információk, élménybeszámolók egy különös világról, és annak szereplőiről.

Igény van, fizetőképes kliens alig – így foglalható össze a hazai plasztikai szépészeti ipar jelenlegi helyzete. Elsősorban továbbra is a nők, közülük is a fiatalabbak jelentkeznek műtétekre – a sláger még mindig a mellnagyobbítás. Ez mellesleg világszerte így van. Nálunk viszont a férfiak még – ellentétben a nyugat-európai gyakorlattal – ódzkodnak a szépészeti beavatkozásoktól. Egyetlen kivételt a hajbeültetés jelent, amelyet ma már a teremtés magyar koronái sem tartanak férfiatlannak.

Plasztikai sebész szakértőnk, Dr. Kovács Annamária, a Silvermount Plasztikai Sebészet vezetője mindehhez hozzáteszi: a beavatkozásra jelentkezők jelentős része – nők, férfiak egyaránt – elképesztően tájékozatlan. Nem úgy, mint Amerikában.

Példaként egy tíz évvel korábbi tapasztalatát említi, amikor egy kaliforniai munkája előtt a leendő páciensek olyan sok és részletes kérdéssel halmozták el, mint itthon a kezdő orvosok. Nálunk a többség egyelőre nem veszi fáradtságot, hogy utánaolvasson a rá váró beavatkozásnak. Kivéve, ha a családban már volt egy súlyosabb, plasztikai, illetve helyreállító operációt igénylő eset.

Kevésbé él a köztudatban, ám mégis jó tudni, hogy a mentális betegségektől szenvedőket nem szabad operálni. Kérdés csak az, hogy egy átlagos plasztikai sebész rendelkezik-e olyan pszichológia képzettséggel, hogy megállapítsa klienséről, milyen reakciókat válhat majd ki belőle a beavatkozás. A jelenleg leggyakoribb beavatkozások a kisebbektől kezdve a következők: szemhéj-, szájkorrekció, Botox kezelés, és más fiatalító beavatkozások (ráncfeltöltés), zsírleszívás, arcfelvarrás, mellműtét.

Egyre elterjedtebbek a saját zsírral végzett szépészeti korrekciók is. A saját szövet ugyanis az adott helyre visszajuttatva tovább tart, ráadásul nem kell a szervezet ellenreakciójától tartani. (A szilikon vagy nem szilikon-őrülettel külön foglalkozunk majd.)

Nem is gondolnánk, hogy földrészenként és kultúránként is mások a szépészeti ideálok. Brazíliában például a kis mellért és a nagy fenékért, Amerikában és Európában pedig éppen fordítva, a nagyobb kebelért és kisebb popsiért lelkesednek. Ez nálunk sincs másként.

Sorozatunk következő részében egy arcfelvarrással kombinált orrkorrekción átesett hölgy élménybeszámolóját olvashatják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik