Élet-Stílus

Itt már hideg van?

Megmutatjuk milyen a valóban fagyos idő. Az öt leghidegebb hely a világon.

Beköszöntött az első hideg és vele együtt már azonnal lehetőségünk is volt gyakorolni egyik kedvenc időtöltésünket, a hajnali jégkaparást a kocsi szélvédőjéről. Már ha van még olyan, aki a jelen benzinárak mellet továbbra is a saját kocsiját preferálja. Ilyenkor aztán hamar kiderül, hogy nyári, vagy a -20 fokig is jól működő téli szélvédőmosó van-e betöltve a megfelelő tartályba. Teszem hozzá, hogy itthon jól működő, ugyanis a világ bizonyos pontjain ez a 20 fok hideg semmiségnek minősül. Íme, egy lista az igazán dermesztő helyekről, a világ öt leghidegebb helye, az eddigi mérések alapján:

5. Snag (Yukon, Kanada)

Az Észak-Amerikában, kanadai-alaszkai határon található kicsiny falucskában 1947. február 3-án mértek -63 fokot, ezzel pedig az 1800-as évek végén, az aranyláz idején alapított település amellett, hogy a világ ötödik leghidegebbje lett, elnyerte az amerikai kontinens legfagyosabbja címet is.

4. North Ice Station (Grönland)

A Grönlandon található North Ice állomás kicsit kilóg a sorból, mivel nem egy sokak által lakott településről van szó, csupán néhány kutató bázisául szolgál, azonban helye van a listában, hiszen itt mérték a nyugati félteke leghidegebbjét, (-66 °C-ot, 1954. január 9-én).

3. Verkhojanszk (Oroszország)

Az előző részből egyértelművé vált, hogy most áttesszük székhelyünket a keleti oldalra. Azon belül is Oroszország harmadik legkisebb városába, ahol körülbelül 1400-an élnek a megfagyott elemekkel küzdve. Verkhoyansk városka a szibériai Jakutföld terültén található és a maga -69.8 °C-szal került fel a dobogóra.

2. Ojmjakon (Oroszország)

Szintén jakutföldi település a mindössze 500 fős Ojmjakon. Az Ingyirka folyó mentén lévő falu -71.2 fokkal került fel a második helyre. Igaz, ezt az adatot nem mérték, hanem extrapolációval számolták ki. Ezt a helyet tekintik a Föld hideg pólusának.

1. Vosztok-állomás, Antarktisz

A leghidegebb mért hőmérséklet természetesen az Antarktiszon volt, tehát egy újabb kutatóbázis kerül be a listába, annak is az élére. Az kontinenst először megközelítő egykori hajóról elnevezett Vosztok-állomáson 1983-ban, -89.2 °C-ot mértek. Persze ide már tényleg csak az megy, aki erre vágyik, ide születni azért nagyon ritka állapot lehet.

Lehet gyűjteni a pénzt és a meleg ruhát, és irány bármelyik, hátha idén még hidegebb lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik