Élet-Stílus

Ellepi a fekália a világ legmagasabb épületét?

A Burdzs Kalifa körül egész nap óriáskamionok tolonganak, hogy a lakók ne fulladjanak bele a saját szennyvizükbe.

Íme egy kis matek: a Burdzs Kalifa a maga 828 méteres magasságával jelenleg a világ legmagasabb épülete, körülbelül 300 méterrel előzi meg a második helyezett Tapei 101-et. A felhőkarcolót mintegy 4 milliárd dollárból építették Dubajban, 2010. január 4-én adták át.

Azóta az épületet birtokba vették a lakásbérlők, tulajdonosok, irodák, így a használható (lakható) 163 emeletre körülbelül 35 ezer ember költözött be. Egy átlagos ember, átlagos bélműködéssel – a szakértők szerint – 100 – 250 gramm „végterméket” produkál egy nap (az egyszerűség kedvéért most legyen 200), ami azt jelenti, hogy az épületben naponta 7 millió gramm ürülék keletkezik.

A szennyvíztárolóban ehhez a mennyiséghez még hozzáadódik a lakók által használt víz is, vagyis a Burdzs Kalifa lakói egy nap alsó hangon 15 tonna szennyvizet “gyártanak”. Ezt az óriási mennyiséget a felhőkarcoló üzemeltetői óriáskamionokkal szállíttatják el – mert a városban nincs jól működő csatornarendszer –, egy a Dubaj határában található szennyvízfeldolgozóba, ahol a kamionok esetenként egy teljes napot várnak arra, hogy kiürítsék őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik