Élet-Stílus

Csempészáru

Valljuk be, a legtöbbünknek fogalma sincs, hogyan is kell felnevelni egy oroszlánkölyköt, sőt a megfelelő környezeti, anyagi és egyéb feltételeink sincsenek meg hozzá.

Arról nem is beszélve, hogy az állatnak leginkább a természetes élőhelyén lenne jó élni és fogvatartása egyéb etikai problémákat is felvet.

A 1960-as évek Nagy-Britanniájában szervezett, legitim keretek közt árultak egzotikus állatokat, például a Harrod’s áruházban is. A többi közt csimpánz- és tigriskölyköket is hazavihetett a cukikedvelő amatőr. Mikor az állatok felnőttek – ha egyáltalán a szakszerű gondozás és élelmezés hiányában elérték a felnőttkort -, a legtöbb esetben kiderült, hogy ez a kedvtelés mégsem olyan jó ötlet. Példának okáért az ivarérettség eljövetelével gyakorta változott viselkedésük kiszámíthatatlanná, sokszor egyenesen agresszívvá.

Manapság Libanon az egyik olyan ország, ahol ez kérdés problémát jelent. Az Animals Lebanon állatvédő szervezethez hetente érkeznek újabb és újabb bejelentések illegálisan beszerzett, erkélyen és egyéb, arra alkalmatlan helyeken tartott oroszlánkölykökről. Mint kiderült, többek közt szíriai állatkertek kínálnak eladásra körülbelül 350 Dollárnak megfelelő összegért ilyen babákat, túl korán elszakítva őket anyjuktól, hozzá nem értő tulajdonosok kezébe.

Szerencsére a libanoni kormány a hasonló ügyek megelőzése képen hajlandónak mutatkozik csatlakozni a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló nemzetközi egyezményhez (CITES), ezzel megkönnyítve az állatvédők jogi fellépésének lehetőségeit is. Az alábbi videón egy nem régiben megmentett csöppség látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik