Élet-Stílus

Új betűk könnyítik meg az olvasást

Úgy tűnik, megoldás született olvasási nehézségekre: a megoldás egy új betűtípus lehet.

Egy holland grafikus olyan betűtípust alkotott, amit az olvasási nehézségekkel küszködők szerinte könnyebben fel tudnak ismerni. Christian Boer, akinél a diszlexiát 4 éves korában állapítottak meg, úgy gondolja, ha a betűk jobban megkülönböztethetővé válnak, az megkönnyíti az olvasást az érintettek számára.

Például a diszlexiások szerinte gyakran „megfordítják” és felcserélik a betűket. Ezért, ha jól megkülönböztethető egymástól a d, b, p és q betű, például a pocakjuk kialakításával, az komoly segítséget jelent olvasáskor. A grafikus san-serif fontjai (azaz talpatlan betűi) egy picit mintha be is csíptek volna – például a j megdől, és így már nem cserélhető fel az i-vel, de a c „száját” is nagyobbra nyitja, hogy még véletlenül se nézzük e-nek. A Dyslexie-nek nevezett betűkészlet „egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mert a diszlexiás emberek látják/megtapasztalják, hogy működik” – állítja az alkotó.

Boer bizonyítékként Renske de Leeuw, tavaly végzett egyetemista kísérletét idézi, aki a klasszikus Ariel betűtípus és a Dyslexie olvashatóságát hasonlította össze 21 diszlexiás és 22 nem diszlexiás hallgató segítségével. A szakdolgozat szerint a diszlexiások összességében kevesebb hibát ejtettek, amikor a Dyslexie-vel gépelt szöveget olvasták, ugyanakkor az olvasási sebességük nem változott.

Szkeptikus azonban a téma egyik szakértője, dr. Sally Shaywitz: szerinte egy még nem publikált szakdolgozat nem tekinthető tudományos bizonyítéknak. Ráadásul szerinte ez az egész  „nem a b és d betűről szól”, mivel mint rámutatott, a diszlexia nem vizuális probléma. Az ebben szenvedőknek azzal van gondjuk, hogy összeillesszék a lapokon látható betűket a hangalakjukkal, illetve a kombinációkkal, amelyeket a betűk alkotnak. „A betűk megfordítása nem biztos jele a diszlexiának; egy gyermek súlyosan diszlexiás lehet anélkül, hogy megfordítaná a betűket.”

Az orvosként és a Yale Dyslexia & Creativity (diszlexia és kreativitás) Központjának társigazgatójaként dolgozó kutató több mint 200 tudományos cikket publikált a témában, illetve Overcoming Dyslexia (diszlexia leküzdése) című könyve bestseller lett.

Te mit gondolsz erről? Ismersz olyan embert vagy esetleg te magad szenvedsz diszlexiában?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik