Élet-Stílus

Elkezdődött a legédesebb építkezés

Talán a világ is jobb volna, ha mindenhol méz és fahéj lenne a lelke az épületeknek. Van egy hely, ahol ez nem csupán álom...

Nem Jancsi és Juliska balsorsára kell gondolnunk, ha megtudjuk, hogy Sződligeten sorra épülnek a szebbnél szebb mézeskalácsházak. Ennek az édes építkezésnek már komoly hagyománya van, és még egyetlen kisgyermek sem került életveszélybe miatta – talán azért, mert a vasorrú banyák szigorúan ki vannak tiltva a faluból.

A porcukor-havas tájon Szent Miklós szánja siklik a süveges házak és fenyőfák között, a templom körül pedig babapiskóta-farakások ás más, mesés téli életképek fogadják az odalátogatót. A csodát a Budapest és Vác között fekvő falu ügyes kezű asszonyai és leányai készítik el. A mézeskalácsfalu honlapján egy receptet is megosztanak velünk, ahonnan sablon is letölthetó, ha házikót akarunk formázni:

Mézeskalács recept
Hozzávalók: 25 dkg méz, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 50 dkg liszt, 1 kk szódabikarbóna, 1 ek mézesfűszer.
Elkészítése: a mézet, cukrot, vajat langyosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a száraz összetevőket. A tésztát (a massza ragadós) fóliába helyezzük és egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Felhasználás előtt kb. egy órával vegyük ki a hűtőből.
A tésztából formákat vágunk ki és 150-200 fokon alul-felül sütéssel 5 perc alatt finomra sütjük.
Díszítő cukormáz: 1 tojásfehérje, 20-24 dkg porcukor. A tojásfehérjét kissé felverjük. apránként hozzáadjuk a cukrot és habverővel simára, keményre kikeverjük. Nyomózacskóba tesszük, hogy ne bőrösödjön. Hűtőszekrényben három napig tárolhatjuk.

Kár, hogy még nincsenek illatozó monitorok, így csak elképzelni tudjuk a fűszeres illatot, ami belengi ezt a mini települést, amelyet 2011. december 3-án és 4-én lehet majd megtekinteni Sződliget főterén. A házikókat, mézeskalács karácsonyfadíszeket a helyszínen meg is lehet vásárolni. A teljes bevételt a sződligeti gyerekeknek, az óvoda- és iskola fejlesztésére ajánlják fel a szervezők.

Idén már negyedik esztendeje épülnek meg az egyre szebb mézeskalács épületek, amelyek közt most sem lesz két egyforma!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik