Élet-Stílus

A nők nem is olyan buták

Azt hinnénk, a nők egyszerűen rosszabbak, ha a műszaki területen kell teljesíteniük, pedig ennél árnyaltabb a kép...

A műszaki érzéket vizsgáló teszteken a férfiak egyértelműen vezetnek nők előtt, amiből könnyen jön az a következtetés, hogy a hölgyek egyszerűen nem értenek a technikai dolgokhoz. Ugyanis az Iowai Egyetem kutatásából kiderült, a lányok “csalnak”! Ugyanis kiderült, ha munkahelyükön kell helytállni, máris nincs probléma. A fiatal nőket ugyanis egyszerűen hidegen hagyják a műszaki tesztek, de semeddig sem tart elsajátítaniuk a szükséges ismereteket, ha azt a munkájuk megkívánja.

Hogyan lehetséges ez? A munkahelyi teljesítmény az intelligenciára épül, márpedig az okos emberek bármilyen feladatot jobban teljesítenek. Frank Schmidt, a menedzsment tudományok professzora szerint azonban műszaki kérdések esetén a nők valóban rosszabb eredményt érnek el, mint a velük azonos szintű IQ-val rendelkező férfiak, hiszen azok egyszerűen nem érdeklik őket. „A kutatás megmutatta, hogy nagyon nehéz megváltoztatni az emberek érdeklődési körét – jelentette ki. – Ebben elég állhatatosak vagyunk, ráadásul ez igen fiatal korban alakul ki.”

Épp ezért gondolja úgy a professzor, hogy nem szerencsés az általános intelligenciatesztekben műszaki alkalmasságot felmérő kérdéseket tenni, mert így a nőket eleve rosszabb teljesítményre ítélik. A hölgyek egyébként a verbális teszteken aratnak – esetleg ezek ellensúlyozására lehet bevetni a technikai kérdéseket.

Schmidt tanulmánya a Perspectives on Psychological Science című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik