Élet-Stílus

Egy hónapig bírják borotva nélkül

Az elburjánzott arcszőrzet idén is a prosztatarák elleni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

Idén már másodszor csatlakozik Magyarország a 2003-ban indult Movember elnevezésű mozgalomhoz. Hogy ez mit takar? Tulajdonképpen semmi mást, mint azt, hogy a mozgalom férfirésztvevői november első napjaitól gyakorlatilag legálisan kerülik a borotvát egy hónapig. Bajuszt kell ugyanis növeszteniük, ami hasonló célt szolgál – egyfajta kitűző -, mint a mellrák elleni küzdelmet jelképező rózsaszín szalag.

A mozgalom egyébként Melbourne-ből indult: a kitalálói itt határozták el, hogy újra divatba hozzák a bajusz viselését. Később – az először csak poénnak szánt kezdeményezés – már nemes célt szolgált, méghozzá, hogy felhívja mindenki figyelmét, a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel és az olyan tipikusan férfibetegségekkel, mint a prosztatarák.

A Movember mozgalmat Magyarországon először tavaly rendezték meg. Nagyon sikeres lett és nem csak azért, mert a szervezőknek sikerült ismert személyiségeket (például Papp Szabit és Szekeres Andrást) megnyerniük a szőrösödéshez, hanem azért is, mert itthon a bajuszviselésnek igen komoly hagyományai vannak. Az arcszőrzet jelentése kortól és társadalmi rétegek szerint is változott az évek során, egy dolog maradt csupán minden korban állandó: mégpedig, hogy a férfiasság jelképének tekintették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik