Élet-Stílus

Sok a beteg, de nincs járvány az ovikban

A szakemberek szerint az, hogy egyre többen betegszenek meg, ebben az időszakban természetes.

A Hír24-nek többen jelezték, hogy járványra gyanakszanak, mert egyre több környezetükben a hányásra, hasmenésre panaszkodó, legyengült gyermek és felnőtt. A szakemberek szerint azonban a „has influenzájának” még csak most kezdődik a szezonja. A kellemetlen tünetekkel – hasmenéssel, hányással járó – gyors lefolyású betegség elsősorban az óvodás, kisiskolás korú gyermekeket fertőzi, ám rajtuk keresztül eljut a felnőttekhez is.

A kór kontakt módon terjed: kis közösségekben cseppfertőzés útján, akár tárgyak érintésével is. A szakértők szerint mégsem csak amiatt nehéz elkerülni a betegséget, mert akár egy kilincs érintésével is megfertőződhetünk. Azért is, mert a kiváltó norovírusból a betegség kialakulásához kis mennyiség is elég.

Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjában a Hír24 megkeresésére elmondták, a több megbetegedés ebben az időszakban nem meglepő, az ország egész területén számítani kell rá, járvány azonban nincs.

A cseppfertőzés ellen a klasszikus higiénés szabályok betartásával lehet a leghatékonyabban védekezni: gyakori kézmosással, szellőztetéssel, a tárgyak fertőtlenítésével. Fertőzés esetén a folyadékpótlás a szülők egyik legfontosabb teendője: érdemes víz és tea helyett egyszerű szőlőlevet diktálni (5 percenként egy teáskanállal) a gyerekbe, ez ugyanis megnyugtatja a gyomrot és leállítja a hányást, valamint pótolja az elvesztett folyadékot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik