Élet-Stílus

Mi lesz az apa jogaival?

A terhességmegszakítás kérdésére sokan úgy tekintenek, mint a nő önrendelkezési jogára. Ám adja magát a kérdés: Mi van a férfi – a leendő apa – jogaival?

Több anti-choice szervezet küzd azért USA-szerte, hogy végre a figyelem terelődjön a fogantatás másik szereplője, az apa döntésére is. Például a Radiance Alapítvány kampányba kezdett az „apaság az anyaméhben kezdődik” címmel, érveik között szerepel az a tény, hogy az apaság a fogantatással kezdődik, és csupán a sírban ér véget. „Nincs mentség azon férfiak számára, akik azt választják, hogy szexelnek, majd úgy döntenek, nem vállalják a felelősséget, amikor a nemi élet természetes következményeként életet hívnak létre” – írja a szervezet honlapja.

Pro és kontra
A pro-choice mozgalom a szülés választhatóságának jogért küzd, úgy gondolják, az emberi élet a születéssel kezdődik, az anti-choice mozgalom ennek az ellenkezőjét képviseli.

A Pro-Life Across America szintén az apák jogaiért való harcot tűzi zászlajára. Szeretnék a nők jogairól szóló vitákat kiterjeszteni a férfiakra is. És egyre több aktivista kapcsolódik be a mozgalomba, amely azt kérdezi, miért nem dönthet mindkét szülő a terhességmegszakítás kérdéséről.

Magyarországon is újra és újra fellángolnak a viták az anya, a magzat és ritkábban a biológiai apa jogaival kapcsolatban. De ha átgondoljuk a felmerülő kérdéseket, és azok összes lehetséges variációját, rá kell ébrednünk, hogy jogalkotó legyen a talpán, aki valamennyi érdekeltet megfelelően tudja képviselni egy esetleges „igazságos” törvényben.

Magyarországon a jelenlegi jogszabály értelmében a terhességet csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén lehet megszakítani. Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. Ugyanakkor kérdés: mi történjen akkor, ha az apa kerül valamilyen válsághelyzetbe? Legyen joga ahhoz is, hogy kérje a művi abortuszt?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik