Élet-Stílus

A pulóverküldetés

Egy nemrégiben Új-Zéland közelében zátonyra futott tartályhajóból jelentős mennyiségű olaj ömlött a tengerbe, hatalmas ökológiai katasztrófát előidézve ezzel.

Az olajszennyeződés által leginkább veszélyeztetett állatok között találhatóak különböző fókafajok és vízimadarak is, ideértve az arrafelé gyakori kék- avagy törpepingvineket is. Ám, ahogy azt máskor is hallhattuk: a bajban közel a segítség! Körülbelül egy évtizede Tazmánia partjainál hasonló katasztrófa történt, és az ott kidolgozott módszer most nagyon sokat segít az aprócska madarak megmentésében. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy az olajjal borított pingvinek a tollászkodás során lenyelik a mérgező szennyeződést. Így a természetvédők azt találták ki, hogy a tollasokra pulóvert húznak arra az időre, míg azok mosdatásra nem kerülnek. A ruhadarab megakadályozza őket abban, hogy „leegyék” magukról a fekete réteget, ugyanakkor melegen is tartja őket.

Egy – a pontos elkészítési paramétereket részletező – felhívás után a világ minden tájáról özönlöttek a különböző, divatosabbnál divatosabb pingvinpulcsik az akciót szervező helyi fonalboltba. Mára már több mint elég madár-felsőruházat van készleten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik