Élet-Stílus

A divat fenegyereke szerint nem lehetnek nagyobbak a mellek

A neves divattervező, filmrendező megmutatja különleges világát, életét, és többek közt mesél botrányos szakításáról a Gucci házzal is.

Tom Ford (50) új dokumentumfilmjét lélegzet-visszafojtva várja a (divat)világ, amelyben betekintést engedett a tavalyi igen szűk körű New York-i show-jába, az új londoni stúdiójába és a véleményét sem titkolta az őt körülvevő világról. Mielőtt hamarosan teljes egészében megtekinthetnénk a filmet, közzé tett néhány „kedvcsináló” klipet a neves divattervező, rendező. Az egyikből kiderült, miközben maga fotózza modelljét, hogy mit gondol a modern szépségről: „Ma a felpumpálás időszakában élünk: a nők melle fel van pumpálva, az ajkak nem lehetnének jobban felpumpálva. Honnan jön ez kulturálisan? Miért történik így? Hova tartunk?” – teszi fel a sokakat izgató kérdéseket.

Saját bevallása szerint még senki sem filmezhette így korábban, mint ebben a dokumentumfilmben. Ami pedig külön érdekesség, hogy betekintést enged abba a New York-i bemutatóba, amellyel sikerült magára haragítania a divatsajtót, miután vendégeivel titoktartási nyilatkozatot íratott alá, és nem engedett oda fotósokat sem. Az a kevés kitüntetett, aki részt vehetett, Beyoncé, Lauren Hutton, Julianne Moore és Karen Elson felvonulásában gyönyörködhetett a kifutón. Ám ne higgyük, hogy a kevés meghívott miatt ne lett volna szokása szerint maximalista Ford: „A tökéletesség nálam már szinte betegség – ismerte el. – Ha tervezek, akkor a legjobbat akarom elkészíteni, amire csak képes vagyok. Ennek pedig semmi köze ahhoz, hogy nagy közönségnek szánom vagy sem.”

A dizájner mesél arról is a dokumentumfilmben, hogyan érezte magát miután otthagyta a Gucci házat: „Emlékszem a napra, amikor otthagytam a Guccit – mesélte. – Hazajöttem, behúztam a függönyöket, és aludni mentem. Amikor másnap reggel felébredtem, megnéztem a naptáramat. Általában zsúfolt szokott lenni, és most nem volt benne semmi. Nem tudtam, ki vagyok, és nem tudtam minek kellene lennem.”

A csalódott tervező sokáig nem akart visszatérni a divat világába, így fordult dédelgetett álma, a filmezés felé: a 2009-ben bemutatott első moziját, az Egy egyedülálló férfit, Colin Firth és Julianne Moore főszereplésével mindjárt Oscar-díjra is jelölték. Most azt is elárulta, hogy észre sem vette, hogy korábban kinevették: „Fogalmam sem volt arról, hogy az emberek azt gondolták, hogy nevetséges ötlet” – vallotta be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik