Élet-Stílus

Temetés a Holdon

Űrbe, Holdra kilőve, kegyeleti ékszerbe zárva,  töltényhüvelybe vagy tűzijátékba töltve-, íme, néhány új lehetőség saját temetésünk végakaratának érvényesítésére.


Fotó: Shutterstock

A temetkezési törvény szerint mindenkit megillet a jog, hogy végakarata szerint temessék el, amennyiben kívánsága nem ütközik jogszabályba és a pénztárcája is elég mély az akár extra igények megfizetéséhez.

Kérhetjük, hogy egy árnyas fa tövében, az erdő mélyén pihenjünk meg, vagy mesterséges korallzátonyként a tenger mélyén nyugodjunk. Hamvaink egy része az űrbe kilőve keringjen a Föld körül az idők végezetéig, vagy akár sárkányrepülőről, repülőről vagy hőlégballonról szórják szét hamvainkat. Ha mindez nem elég, akár porainkat bakelitlemezbe préselve (ma már inkább DVD-korongra másolva!) még a síron túlról is szólhatunk néhány szót a búcsúszertartáson a résztvevőkhöz.

Mennyibe kerül?

Persze az extra kívánságok nem olcsók. Ha például Föld körüli pályára kilövés a végső cél, akkor csaknem egymillió-kétszázezer forintot kell összegyűjteni. Holdra lövés kétmillió-nyolcszázötvenezer forintos ártól érhető el. A Tejút elhagyása a legdrágább, összesen hárommillió-háromszázötvenezer forintba kerül – tájékoztatta az fn24-et Gőcze Edit, a Lélekhajó Temetkezés szakértője.

Az árak meglehetősen magasak, de ha figyelembe vesszük, hogy az űrutazásokat az amerikai Space Services Incorporate szervezi, nem is tűnik drága végmulatságnak. Megtudtuk, postai úton kerül ki a hamvak egy része az űrközpontba. A legközelebbi utazás a TBD nevű űrhajón lehetséges, utána 2013-ban a Luna02, majd 2014-ben a Voyager űrhajó szállítja a hamvakat. Már tíz alkalommal indult hasonló misszió, utoljára idén májusban. Önköltségen egyébként ki is lehet utazni a támaszponthoz, ha végig szeretnénk nézni a kilövést, amely USA-ban már nagyon népszerű búcsúztatónak számít.

Árak és utak
A 2012-ben induló járat csak egy rövid, tizenöt perces űrutazást tesz lehetővé, hetven mérföldre, azaz 112,65408 kilométer magasan, a légkörből kilépve, majd a hamvak sértetlenül visszaérkeznek a Földre, amelyet a család visszakap. Ez a legolcsóbb verzió hatszázkilencvenhétezer forintos ártól érhető el.
Föld körüli pályára kilövés (10-400 év időtartamú űrutazás) ára egymillió-kétszázezer forint.
Holdra kilövés legközelebb 2013 decemberében lesz, kétmillió-nyolcszázötvenkétezer forintos ártól érhető el.
A Tejút elhagyása 2014-ben lesz lehetséges, hárommillió-háromszázötvenkétezer forinttól.
A korallzátonyként való elhelyezés ára kilencszázötvenezer forinttól indul.
Tűzijátékba töltés egymillió-kétszáznyolcvanötezer forint, zenei aláfestéssel viszont már egymillió-nyolcszázötvenezer forintot kóstál.
Egyedülálló szolgáltatás Magyarországon a hamvak hőlégballonról történő szórása, ez hamvasztással együtt százhetvenötezer forint.

Várólista

Idén már az utolsó űrhajón is elfogytak a helyek, legközelebb 2012 második negyedévében lehet felszállni, de a helyek korlátozottsága miatt több hónapos várakozási idővel kell számolni. A hamvak űrbe juttatása gyakorlatilag nem egy valódi temetés, hiszen csak néhány gramm kel útra, a többit valamilyen más módon kell elhelyezni.

Különösnek, morbidnak tűnhet az ötlet, de még minket is meglepett, mekkora az érdeklődés az űrutazások és a kegyeleti ékszerek iránt – mondta Gőcze Edit. Véleménye szerint az induló ár nem is mondható különösebben drágának, amit azzal indokolt, hogy egy teljesen átlagos koporsós temetés is négy-hatszázezer forint körül mozog Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik