Élet-Stílus

Miért nejlon a nejlon?

Vajon az elnevezés tényleg London és New York nevének összevonásából ered?

Harisnyákat, textileket és szatyrokat készítenek belőle, 1938-as debütálása óta életünk részévé vált, arról, honnan kapta nevét, mégis kevés biztosat tudunk. Ebben közrejátszik az is, hogy a legnépszerűbb és legtöbbet használt polimer-fajta nevéről számos legenda forog közszájon. Ezek közül az egyik legegyszerűbb – és persze természetesen csak egy tévhit – az, amelyik a nejlon nevét New York és London nevének összevonásából eredezteti. Pedig a műszálnak Londonhoz gyakorlatilag semmi köze, New Yorkhoz viszont annál inkább: itt mutatták be először az 1939-es világkiállításon.

Egy másik elmélet már romantikus szálakat is kever a névadási procedúrába: eszerint a nejlont készítő kutatóvegyészek feleségeik előtt tisztelegtek azzal, hogy keresztnevük kezdőbetűiből hozták létre az új anyag elnevezését. Így lehet Nancy, Yvonne, Lovella, Olivia és Niha egyszerre a nylon keresztanyja.

Nincs hiány a tréfás elméletekből sem, melyek közül az egyik a Now You Lousy Old Nipponese (No ti, tetves vén japánok) felkiáltásból származtatja az anyag nevét utalva arra, hogy a nejlon feltalálói reménykedtek benne, hogy a műszál a textiliparban felveheti majd a versenyt a valódi japán selyemmel.

Hogyha ez mind csak színes elmélet, akkor mégis honnan jött a név? A Snopes.com szerint a keresztelőt éveken át tartó ötletbörze előzte meg, ahol szóba jött a Fiber 66, a neosheen, a – felfedező, Wallace Carothers nevével trükköző – Wacara is. Végül a No Run mellett döntöttek, ami a norun, nolun, nilon után végül nylon lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik