Élet-Stílus

Íme, a legújabb koktéltrend

Nem elég, ha tudod, hogy rázva vagy keverve kéred-e az italod, azt is megválaszthatod, milyen idős koktélt szürcsölnél.

Új divat hódít a koktélozók körében: tölgyfahordóban érlelik a különleges italokat. A nedűk jellegzetes ízüket a tölggyel való érintkezés, illetve a természetes oxidációs folyamat során nyerik el. Ezekre a vintage koktélokra természetesen az is hat, hogy a hordójukat korábban mire használták, illetve mennyire égették ki. Az eltérő fokozatok más és más ízeket csempésznek az italba: megjelenhetnek fűszeres aromák, mint szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, édesgyökér, ánizs vagy kókusz, édesek és krémesek, mint mandula, vanília, pörkölt cukor, vattacukor, de sült hús, sőt szalonna bukét is érezhetünk a pörkölésnek köszönhetően.

Az érlelt koktélok ötlete egyébként nem is annyira friss, legalább száz éves, de most új reneszánszát éli a klasszikus italok trendjével együtt, ahogy divatba jöttek a historikus témájú bárok is. Mint például a londoni viktoriánus stílusban berendezett Worship Street Whistling Shop, amely egyébként elnyerte a legjobb új bár címét 2011-ben, és ahol hat hétig hordóban érlelt koktélok is szerepelnek az itallapon. De ha már a brit fővárosban iszogatunk, betérhetünk a Donovan bárba a Brown Hotelben vagy az Artesianbe a Langham szállónál. Sőt, az USA-ban is nagy divat az olyan italkeverék, mint például a Rob Roy (Scottish Manhattan) vagy a Hanky Panky.

A koktélokat először egyébként üvegben érlelték, csak később kezdtek hordót használni az eljáráshoz, ahogy azt teszik boroknál, illetve más tömény szeszes italoknál. Magát a vintage szót is a borászatban használták eredetileg: az ital régiségére és minőségére utaltak ezzel, később onnan került át a divat és lakberendezés világába hasonló jelentéssel. Ám nem mindegyik koktél alkalmas az érlelésre, például a tejterméket vagy gyümölcsöt tartalmazók, mivel erjedhetnek, fogyasztásuk akár veszélyessé válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik