Élet-Stílus

Életet menthet a kéményseprő

A rendszeres kéményellenőrzés évente több száz halálesetet előzhetne meg.

2010-ben sem csökkent a szén-monoxid mérgezés miatt halálesetek száma Magyarországon, pedig az utóbbi években itthon is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét a rendszeres kéményellenőrzés fontosságára. Ráadásul a korább években regisztrált 110-120 eset nem pontos adat, hiszen az enyhébb mérgezéses tünetek nem is kerülnek nyilvánosságra.

Az elöregedett, elavult, illetve nem rendeltetésszerűen működő kémények első számú okai a szén-monoxid-mérgezéseknek, amikhez nagyban hozzájárul, hogy a lakosság egy jó része még most sem egészen együttműködő, ha kéményellenőrzésről van szó. Sokan például félnek beengedni a kéményseprőt, mert attól tartanak, hogy a szakember hibát talál, aminek javítása sok pénzbe kerül majd.

A szakértők szerint ma Magyarországon összesen 4,6–5 millió üzemelő és tartalékkémény van, amiből 500 ezer szorul javításra.

A szén-monoxid-mérgezés egyébként itthon az egyik leggyakoribb háztartási baleset, ami súlyos esetben halálos is lehet. Az első tüneteket sokan félreértelmezik, mert a tünetek összetéveszthetők a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel. A mérgezés első szakaszában a mérgezést elszenvedett zavart, nyugtalan, hányinger és fejfájás kínozza, bőre gyakran cseresznyepirossá változik. A második szakaszban először a végtagokon – ezt követően az egész testen – végtaggörcsök tapasztalhatók, ezután következik az ájulás. A harmadik, utolsó szakaszra az eszméletlenség és a légzésbénulás jellemző.

A szén-monoxid leginkább azért veszélyes, mert színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, ami a tökéletlen égés során keletkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik