Élet-Stílus

Hátrányban vannak a nők a munkahelyen?

Kevesebb fizetés, nehezebb előrejutás – a nőket sok helyen még mindig nem kezelik egyenlő félként.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság programvezetője, Pánczél Márta számolt be arról, hogy a nők – még most is – átlagosan 10%-kal keresnek kevesebbet, mint férfi kollégáik. Nem ritka, hogy a hátrányos megkülönböztetés már az állásinterjún elkezdődik: a nőknek érzékenyebb kérdéseket tesznek fel és bizonyos életkörülményeiket – például az anyaságot – hátrányként kezelik.

Ilyen és ehhez hasonló panaszokkal fordulhatnak a pályázók az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, aminek célja, hogy hatékonyan csökkenjen a diszkriminációs élethelyzetek száma. A Humán Rent Európa a témában végzett felméréséből az is kiderült, hogy a nők többsége úgy érzi, nehezebben kerülhet vezető beosztásba, mint akkor, ha férfi lenne. Érdekes, hogy a férfiak zöme ezzel egyáltalán nem ért egyet, illetve nem látja problémának.

A női munkavállalóknak olykor nemcsak a vállalat vezetésével kell komoly harcot vívniuk azért, hogy elismertessék képességeiket, hanem a közvélekedéssel is. Magyarországon ugyanis még mindig komoly előítélek élnek a dolgozó nőkkel szemben: a Humán Rent megkérdezetteinek például több mint 60%-a biztos abban, hogy a nők külsejüket is felhasználják az előrejutáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik