Élet-Stílus

Megfizethető luxus: hódít a platina “kistestvére”

Gyönyörű, nemes és megfizethető - talán ez jellemzi legjobban ezt az ékszerkészítők által (újra) felfedezett fémet.

A szeptemberi Emmy-díj gáláján Christina Hendricks szikráztatta meg csodás ékszereit, amelyek azonban nem unalomig megszokott ezüstből, aranyból vagy platinából készültek, hanem palládiumból. Hacsak nem mozogsz otthonosan a katalizátorok világában, talán még nem sokat hallhattál róla eddig – inkább ipari felhasználása volt a jellemző, ékszereknél legfeljebb ötvözőanyagként használták fehéraranyhoz.

Az utóbbi időben azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a könnyű platinafémek közé tartozó alapanyag, mivel a gazdasági válság a figyelmet a nemesfémekre irányította, amelyek ára elképesztően megugrott. Így az ezüstfehér színű palládium remek megoldás lehet, ha szeretjük a platinát vagy a fehéraranyat, de azokat kevésbé tudjuk megfizetni. Csak összehasonlításképpen: a platina jelenlegi világpiaci árfolyama 10424 Ft/gramm, a 18 karátos aranyé 8470 Ft/gramm, míg a palládiumé 4052 Ft/gramm.

A gyakorlatlan szem nem is igen tudja megkülönböztetni a platinától, ráadásul rengeteg jó tulajdonsága van. A nyelvújítás korában itélanynak keresztelt fém nem feketedik meg, ugyanakkor könnyebb mint a platina vagy az arany – ami nem utolsó szempont, hacsak nem szeretnél olyan fülcimpát mint Buddháé.

Azt, hogy nem olcsó megoldásról van szó, talán az is bizonyítja, hogy a neves brit tervező, Vivienne Westwood Get a Life elnevezésű ékszerkollekciója is ebből a fémből készült, amelynek arca Christina Hendricks lett, de nemcsak ő választja szívesen a hírességek közül, Sarah Jessica Parker, Julianna Margulies és Kelly Osbourne is viselte már ezt a nemesfémet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik