Élet-Stílus

Kiderült, mitől hízunk észrevétlenül

Ha túl kevés fehérjét eszünk, még éhesebbek leszünk és felesleges kalóriával tömjük magunkat.

Ha megfelelő mennyiséget fogyasztunk olyan ételekből, mint hús, hal, tojás és diófélék, akkor havonta akár egy kiló hízást is megspórolhatunk magunknak – adta hírül a Daily Mail. Kutatók felfedezték, hogy azok, akiknek az ételei mindössze 10% fehérjét tartalmaztak, több kalóriát vittek be szervezetükbe, mint azok, akik 15 százaléknyi fehérjét ettek. Nem elég, hogy többet ettek, ráadásul a plusz kalória 70%-át két fő étkezés között nassolták el. A vizsgálatok során azonban azt is megállapították, hogy ha 25%-ra emelték a fehérje adagot, az nem hozott további éhségcsökkenést.

Ez az információ azért is érdekes, mert Magyarországon – a britek étkezési szokásaival szemben – a túlzott fehérje-, illetve zsírfogyasztás a jellemző, mégsem vagyunk híresen karcsú nép. Ráadásul ez épp olyan káros, mint a túlzott szénhidrátfogyasztás, tudtuk meg Héder Éva dietetikustól. „A túl alacsony fehérje- vagy szénhidrátbevitelt egyaránt éhínségként érzékeli a szervezet és riadót fúj. Ezért lelassul az anyagcsere és elkezdődik a raktározás a nehéz időkre” – jelentette ki a fogyókúrás szakember.

A helyes étkezési arányok szerint a napi 100%-os energiabevitelből 50-60% lehet a szénhidrát, de természetesen nem cukorról, hanem úgynevezett komplex szénhidrátokról beszélt a szakember, amelyet például a teljes kiőrlésű termékekben, rostdús zöldségekben találhatunk meg. „Ha már szóba került a cukor, az legfeljebb 10%-ot tehet ki” – tette hozzá.

A fehérjebevitel az ő véleménye szerint is legjobb, ha 15-20%-ot tesz ki, ha kevesebbet fogyasztunk, akkor a szervezet elkezdi a saját szöveteit, egészen pontosan az izomszöveteket bontani. Ez grammban kifejezve azt jelenti, hogy egy 60 kilós ember ideális esetben 60 gramm fehérjét fogyaszt el egy nap alatt (az ajánlott mennyiség kiszámítása: testsúly-kilogrammonként 0,8-1 gramm). A napi zsírbevitel pedig 30 vagy annál kevesebb százalék legyen, tanácsolja a dietetikus.

A nemzetközi kutatást egyébként a Cambridge-i és a Sydney Egyetem munkatársai végezték, 22 önkéntes segítségével. A résztvevők 18 és 51 év közöttiek és normál súlyúak voltak, és a kutatás érdekében vállalták, hogy beköltöznek a tudományos létesítménybe. Az általuk elfogyasztott táplálék zsírtartalma mindvégig állandó maradt, míg az ételek szénhidráttartalma 45, 50 és 60% között változott. azok, akik a fehérjében szegény táplálékot kapták átlagosan 1036 kalóriával többet ettek, mint azok, aki a 15%-os ételeket kapták. Ezen az úton járva egy év alatt, 12 kilót hízhatunk!

A tanulmány a PLoS One, tudományos online kiadványon jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik