Élet-Stílus

Hajhullás a tea miatt

Évszakváltás, hideg, eső, vashiány és tea: csupán néhány azok közül, ami hajhullást okozhat.

Annak ellenére, hogy naponta 70-100 elvesztett hajszál teljesen normálisnak tekinthető, a legtöbben mégis aggódnak, ha látványosan hullani kezd a hajuk. A szakértők szerint ez az aggodalom egyáltalán nem alaptalan, a haj ugyanis a betegségek egyik legjobb előrejelzője.

A szervezetben – a csontvelő után – a hajsejtek keletkeznek a leggyorsabban, épp ezért bármilyen egészségügyi rendellenesség esetén, ezek az első között károsodnak. A haj ugyanis a túlélés szempontjából teljesen lényegtelen, így a szervezet – ha választhat egy életfontosságú szerv és a haj működtetése között – általában a hajat szorítja háttérbe.

Persze a betegségek mellett rengeteg környezeti tényező befolyásolhatja a haj hullását. Különféle gyógyszerek – vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, véralvadásgátlók -, bőrbetegségek, intenzív diétázás és az elégtelen táplálkozás, a fogamzásgátló és a túlsúly is kiválthatja. Az egyik leggyakoribb oka mégis a vashiány, amit adott esetben a túlzásba vitt teafogyasztás is okozhat: a tea egyik hatóanyaga, a tannisz ugyanis meggátolja a vas beépülését a szervezetbe, így nem árt odafigyelni arra, mennyit fogyasztunk belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik