Élet-Stílus

Válás után gyógyít az önsajnálat

Ha képesek vagyunk szánakozni saját magunkon, frissen elváltként nagyobb esélyünk lesz túllépni életünk egyik legnehezebb időszakán.

Tudjuk, hogy néhány embernek akár évekbe is beletelhet, mire képes túltenni magát házassága felbomlásán, míg mások szinte pillanatok alatt túljutnak a nehezén. Egy friss tanulmány szerint ehhez azonban nem önbizalomra vagy állóképességre, hanem önsajnálatra van szükség. Ez a tudósok szerint a magunk felé érzett kedvességből, a „közös emberinek” a felismeréséből és abból a képességből tevődik össze, hogy hagyjuk elmúlni a fájdalmas érzelmeket.

Az Arizonai Egyetem kutatói 105 személyt, 38 férfit és 67 nőt tanulmányoztak, akiknek az átlagéletkora 40 év volt, több mint 13 évig voltak házasok, valamint átlagosan 3-4 hónappal korábban váltak el. Azok, akik kedvesebbek voltak saját magukhoz, gyorsabban ki tudtak lábalni a kapcsolatuk felbomlása okozta érzelmi traumából, derült ki a tanulmányból, amely a Psychological Science következő számában fog megjelenni. Az eredményeik szerint ezek az emberek könnyebben megküzdenek a szeparáció okozta ürességgel és a válással, állítják a kutatók.

„Nem törődünk az alapigazsággal, miszerint azok, akik ma jobban megállják a helyüket, kilenc hónap múlva még jobban lesznek. Ez nem segít senkin” – nyilatkozta David Sbarra, a dolgozat társszerzője egy sajtóközleményben. A meglepő az, hogy ha megvizsgálunk különböző pozitív vonásokat – mint önbizalom, optimizmus vagy jó kapcsolatteremtő képesség –, csak az önsajnálat, azaz az önmagunkkal való együttérzés képessége vetít előre jó végeredményt a kutató szerint.

„Nem könnyű azt mondani, hogy ne légy olyan aggodalmas – tette hozzá Sbarra, akitől gyakran kérnek elváltak tanácsot –, hiszen nem könnyű megváltoztatni a személyiségedet. Azt is tudjuk, hogy a nők jobbak ebben, mint a férfiak, de a nemedet sem változtathatod meg. Amin viszont tudsz változtatni, hogy tisztelettel fordulsz a tapasztalataid felé.” Ha az elvált emberek képesek lennének a veszteségükre egy nagyobb emberi tapasztalat részeként tekinteni, és ítélkezés nélkül elfogadni az olyan érzelmeket, mint a sértettség vagy a féltékenység, sokkal kevésbé aggódnának és éreznék elszigeteltnek magukat.

„Ez a tanulmány új ablakot nyit arra, hogy lehet megerősíteni az önsajnálat érzését a nemrég elvált felnőttekben” – reménykedik a tudós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik