Élet-Stílus

A mobil segít lefogyni

Azok a főiskolások, akik mobiltelefonnal figyelték, hol tartanak a kalóriabevitellel és -égetéssel, határozottan több kilótól szabadultak meg mint társaik - derül ki egy friss tanulmányból.

„A mobiltelefonok a fogyókúra során is igen hatásos eszközök” – jelentette ki Melissa Napolitano, az Elhízáskutatási és Oktatási Központ munkatársa. A vezető kutató és kollégái 52 túlsúlyos főiskolást követtek figyelemmel, akiknek többsége lány volt, és átlagosan 86 kilót nyomott. Végül három különböző fogyókúrás csoportba osztották a résztvevőket.

Az egyik csoport tisztán Facebook-alapú volt: ők étkezési és mozgási tanácsaikhoz online jutottak, olyan témakörökben mint célkitűzések, ételfogyasztás ellenőrzése, adagkontroll, a folyadékok kalóriatartalma, fizikai aktivitás, valamint stresszoldó evés. A diétázók egy privát Facebook-csoportot alkottak, és támogatást remélhettek a csoport többi tagjától. E mellett lehetőségük volt videotartalmakat is megnézni: „Igyekeztünk a podcastokat rövidre, egy, maximum két percesre vágni – árulta el Napolitano. – Mindent főiskolásokhoz viszonyítottunk.” Például az egyik felvétel azt tanította meg, hogyan lehet ellenállni annak, hogy pizzát egyenek, ha nem is éhesek valójában. A csapat tagjai átlagosan több mint fél kilót (63,5 dkg-ot) fogytak.

Az úgynevezett Facebook-plusz-csoport hasonló tanácsokhoz és ötletekhez jutott hozzá, mint az első, valamint adtak nekik egy könyvet kalóriaszámításokkal, illetve szöveges üzeneteket küldtek a mobiljaikra, melyekben segítséget és megerősítést kaptak. A fogyózók heti háromszor kaptak SMS-t, amelyekben emlékeztették őket, hogy küldjék el, mennyi kalóriát vittek be és mennyit mozogtak, majd kaptak egy visszajelzést ezekről az információkról. A maradék négy napon személyre szabott tippeket és önellenőrzési emlékeztetőket olvashattak. Az eredmény 2,4 kiló mínusz volt átlagosan.

A harmadik csapat egyszerűen várólistára került, és nem kapott semmilyen plusz segítséget, így alig több mint 20 dekától tudtak megszabadulni átlagosan.

Mint a számokból kiderült a Facebook-plusz-csoport fogyott a legtöbbet, ami a kutató szerint „viszonylag szerény eredmény volt, de nem volt semmilyen személyes kapcsolatuk. A mobilra küldött üzenetek segítségével szerettük volna utánozni a személyes törődést” – jelentette ki Napolitano.

A női mobilok között egyébként többön is található kalóriaszámláló az extrák között, de természetesen az nem ugyanaz, mint a személyre szabott üzenetek. Amíg nem elérhető Magyarországon ilyen szolgáltatás, kérd meg – ha elég jófej – a pasidat, vagy marad a jól bevált legjobb barátnő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik