Élet-Stílus

Így lehet benzint spórolni

A minimális többletsúly, a felesleges légellenállás felszámolása már önmagában csökkenti az autó üzemanyag-fogyasztását. Óvatos gázadással és kiegyensúlyozott, nyugodt vezetéssel további 20-30 százalékot spórolhatunk.

Sorozatunk elõzõ részeiben sok szó esett az eco-driving, magyarul a gazdaságos vezetés elõnyeirõl és hasznairól. A következõkben felsorolunk néhány fontos tippet, tecnikát, amelyek segítségével mindezeket realizálhatjuk.
Indulás elõtt

Szabaduljunk meg a felesleges terhektõl. Az autóból ki kell pakolni minden olyan súlyt, amire épp nincs szükség, hiszen minél nehezebb a jármû, annál jelentõsebb a fogyasztása: 48 kg többlet súly legalább 2 százalékkal emeli meg a benzinszámlánkat.Amikor nem használjuk, szereljük le a tetõcsomagtartót és minden egyéb, tárolásra, rögzítésre alkalmas eszközöket a kocsi tetejérõl. Ezek növelik a légellenállást, így az autó többet fogyaszt.

Tervezzük meg az útvonalunkat. Ha eltévedünk, vagy ha nagy kerülõkkel érünk el a célunkhoz, netán céltalan bolyongunk, feleslegesen pazaroljuk az üzemanyagot. Vásároljuk meg elõre, vagy online az autópálya matricát, így elkerülhetjük a felesleges megállásokat, újraindulásokat. Fûzzük fel a rövidebb utakat egy szálra. A motor hideg indítása ugyanis a legkevésbé hatékony, ezért érdemes a rövidebb útjainkat összesezrvezni ahelyett, hogy sok kicsit bonyolítanánk. Például kiugrani a boltba, levinni a hulladékot a szelektív gyûjtõkbe, összeszedni a gyerekeket az iskolában…

Mindig fontoljuk meg az alternatív lehetõségeket. Rövidebb utakra gyalog vagy kerékpárral induljunk. A városban érdemesebb a tömegközlekedési eszközöket használni az autónk helyett. Egy, az USA-ban végzett felmérés szerint az auóthasználatunk 50 százalékát 5 kilométeren belül bonyolítjuk. Ellenõrizzük a gumik nyomását. A nem megfelelõen felfújt kerék nehezebben gurul, így akár hat százalékkal is több üzemanyagot igényel a görgetésük.

Ellenõrizzük a légszûrõket. Az eltömõdött légszûrõ miatt nem jut elég levegõ a motorba, ami rontja a teljesítményét és 10 százalékkal több üzemanyagot fogyaszt. Húzzuk ki a korábban az autóra kötött kiegészítõket. (GPS, zenelejátszó, töltõ stb.) Ezek az autó elindításával automatikusan áramot vesznek fel, így csak azokat hagyjuk bedugva, melyeket valóban használni szeretnénk.

forintosítjuk az autóhasználatot

A hitel, az üzemanyag, javítások és a számtalan díj és adó, a környezetben okozott károk mind-mind beleszámítanak az autóhasználat költségeibe. A WWF Magyarország közremûködésével sorozatot indítunk: hova mennek az autóra költött milliók a vételáron túl? Forintosítjuk a mindennapos autóhasználatot, indul a Zöld Flotta Projekt az fn.hu-n.

Út közben

Tojás- gázadás. Ezzel az óvatos gázadással – mintha egy tojást helyeznénk a cipõnk és a gázpedál közé – akár 15 százaléknyi üzemanyagot is megspórolhatunk. Finoman gyorsítsunk és lassítsunk. A hirtelen fékezés vagy a tövig nyomott gázpedál nem csak az autó élettartamát csökkenti, de jelentõsen, akár 30 százalékkal is növelheti a fogyasztás. Ezzel szemben, ha egyenletesen, kiegyensúlyozottan vezetünk 20-30 százalékkal csökkenthetjük a fogyasztásunkat és persze a károsanyag-kibocsátást is.

Váltsunk fel minél hamarabb. Ha a nem megfelelõ sebességben vezetjük az autót, többet fogyaszt. Csak akkor használjuk a légkondícionálót, ha valóban szükségünk van rá. Alacsony sebességnél (60km/ó alatt) a légkondi sokat, akár 4-5 litert is fogyaszt, így a városon belül érdemes inkább letekerni az ablakot, a légkondit pedig például az autópályán használni. Használjunk tempomatot. A tempomat az egyenletes sebesség megtartásával segít üzemanyagot spórolni, amely akár 7 százalékos megtakarítást is jelenthet sík terepen. Ugyanakkor emelkedõn érdemes kikapcsolni, mivel ilyenkor az autónak több energiára lenne szüksége, hogy hegymenetben is megtartsa az adott sebességet.

Játsszunk: ragasszunk egy vízzel teli poharat egy lezárható befõttes üvegbe. Tegyük az autónk pohártartójába és induljunk el. Minél kevesebb víz ömlik ki utunk végére az üvegbe, annál inkább sikerült az eco-driving módszereit alkalmaznunk.

Válasszunk megfelelõ benzintípust. A benzinhez hozzákevert különbözõ adalék és kenõanyagok nem csupán reklámfogások, valóban elõsegíthetik az alacsonyabb fogyasztást és a hosszabb élettartamot. Ugyanannyi tankolással akár 10 százalékkal is messzebbre juthatunk, ha megfelelõen választunk. Kerüljük a motor üres járatását. Ha például sorompónál kell megállnunk, érdemes leállítani a motort. A motor menet nélküli járatása akár óránként 2 liter üzemanyag elpocsékolását is jelentheti.

Parkoljunk árnyékba. A nyári forróságban minél inkább próbáljuk elkerülni az autó felmelegedését fényvisszaverõ takarókkal és a megfelelõ helyre történõ parkolással. Így elkerülhetjük, hogy az autónk akár 60 oC-ra is felmelegedjen és hogy már indításkor a maximumra állítsuk a légkondicionálót.

Tankoláskor erõsen húzzuk meg a benzinsapkát. A nem megfelelõen záródó benzintartályból az üzemanyag egy része elillan. A Car Care Council vizsgálata szerint naponta körülbelül 555 millió liter benzin párolog el így az autókból.

Mindig idõben és megfelelõen végeztessük el az autó szervizelését. A megfelelõen karbantartott autó kevesebbet fogyaszt és az élettartama is jelentõsen növelhetõ. A nem megfelelõen karbantartott motor akár 50 százalékkal több üzemanyagot is fogyaszthat és a károsanyag kibocsátása is akár 50 százalékkal emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik