Élet-Stílus

Ezzel nyert Dörner

Az atlatszo.hu megszerezte a pályázatot, amely alapján Dörner György és Csurka István veheti át az Új Színház irányítását.

Az irományban megfogalmazott “Mûvészeit koncepció” (sic) szerint Dörner azért az Új Színházra pályázott, “mert ez van kiírva”, de hamarosan átkeresztelné a teátrumot, mert ami “csak azért új, hogy ezt hirdethesse magáról, az attól, különösen az elfajzott, beteges liberális hegemóniában lehet retrográd is, vagy talmi.”

A fenntartó hozzájárulásával Dörner Hátország Színházra
változtatná a “firmát” (a céget – a szerk.) A Hátország szerinte a szociálliberális iga alatt nyögõ magyarságot jelképezi. Mint írja: “nevezhetnénk akár a Fényes Szelek színházának is, ha a
“kommunista métely a mozgalmat nem járatta volna le”. Dörner szerint “Budapestnek nincs nemzeti színháza”, a feladatok egy

lefagyott

A Dörner pályázatát nyilvánosságra hozó atlatszo.hu portál szerverei nem bírták a terhelést, annyian voltak kíváncsiak a nemzeti-radikális ötletekre.

részét ezért “fel kell vállalnia az Új Színháznak. Azért ennek, mert a fõvárosban jelenleg nincs olyan olyan mûvészeti vezetés, amely törekedne erre”. A Hátország egy, az egész nemzet számára életbe vágóan fontos visszafoglalási igényt jelent be. “Ennek a visszafoglalásnak egyik elsõ, kicsi, de nem jelentéktelen ütközete lehet ez a színház” – írja Dörner, aki megindítaná “a visszafoglalást a liberális, pesti vicchullám, pénzcsinálás és újabban a szórakoztató liberális állam sokszor a bordélyházak szintjére süllyedt csomópontjai ellen. “

A windsori víg nõ bemutatóján -  Fotó: Újvári Sándor / MTI

A windsori víg nõ bemutatóján

Fotó: Újvári Sándor / MTI

És nemcsak a liberálisokkal szállna harcba Dörner, de a szórakoztató állammal is, szerinte ugyanis “az állam híg, üres szabadidõeltöltést nyújt a tömegeknek.” A színész beleszóló színházat ígér, “sok ellenséggel és csak lassan szaporodó barátokkal és küzdõtársakkal, melynek nézõit az egész magyar országból kell összeszerveznie. ” Ennek érdekében egy-egy elõadásra buszokkal kívánja a közönséget a „hátországból” a fõvárosba transzportálni. Dörner pályázatában bevallja, hogy a gondolatmenet valójában Csurka Istváné.

Új Színház vezetésére Dörner György mellett Márta István eddigi igazgató is pályázott és a szakmai bizottság tagjainak többsége Mártát támogatta. A Színház.hu korábban azt írta, hogy a nyolctagú testületbõl csak a két minisztériumi delegált voksolt Dörner Györgyre, ennek dacára a fõpolgármester neki szavazott bizalmat.

Márta István megdöbbenéssel fogadta a fõváros döntését, amely szerint 2012. február 1-jétõl Dörner György vezetheti tovább az Új Színházat. Mint a jelenlegi igazgató elmondta, legnagyobb bánata, hogy egy jól menõ, prosperáló színházat kell elhagynia, amelyet 13 évig vezetett.

A Népszabadság szerint a magát radikális jobboldalinak tartó Dörner kinevezése meglepõ, hiszen tavaly a fideszes irányítású Pécsnek annak dacára sem kellett, hogy Eperjes Károly ajánlotta õt. A mostani, budapesti eset hasonlít a József Attila Színház igazgatói pályázatához, amelyen szintén a szakmai bizottság állásfoglalása ellenére nyert a Fideszhez közel álló Nemcsák Károly – jelezte tegnap az LMP.

Az ellenzéki párt szerint a helyzet most annyival rosszabb, hogy Tarlós nem egyszerûen a jobboldalnak, hanem a szélsõjobbnak tett gesztust. Dörner György ugyanis nyíltan a MIÉP-el szimpatizál, és a pályázatában a párt elnökét, Csurka Istvánt nevezte meg intendánsként. Az LMP tiszteli Dörner György színészi munkáját, politikai szimpátiát pedig kész lenne magánügyként kezelni, ám a jelek szerint ez mégsem magánügy, mert ez volt a kinevezés alapja. Az LMP sajnálatosnak tartja, hogy a megszorítások által sújtott kulturális intézményeknek a politika közvetlen beavatkozását is rendszeresen el kell viselniük.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik