Élet-Stílus

Csúszik a mobiltender

A nemzeti médiahatóság hosszabb idõt ad a 900-as mobilfrekvenciára pályázóknak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala – mint közleményében írta – figyelembe véve több, a 900 MHz-es frekvenciaárverés iránt érdeklõdõ hírközlési szolgáltató kérését, a jelentkezési határidõt 2011. október 20-ról december 8-ra módosította.

Mint ismert a hivatal kétfordulós nemzetközi árverést hirdetett a 900 MHz-es frekvenciasávban nyújtható GSM-, IMT/UMTS, WiMAX- vagy LTE-rendszerû rádió-távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság megszerzésére.

Az eljárás folyamán több érdeklõdõ jelezte, hogy üzleti terveik elkészítéséhez hosszabb felkészülési idõ szükséges, mint amelyet a korábbi dokumentáció biztosított. A kiírási összeg nem változott az továbbra is minimálisan 4 milliárd forint.

A Magyar Telekom már 4 g-zik

Jövõ év január 1-tõl már bárki számára elérhetõvé válik a 4G vagy LTE adatátviteli lehetõség, addig tesztelik a hálózatot – írja az Index.hu. Eleinte körülbelül Budapest egyharmadán lesz elérhetõ. A szolgáltatást az új Net&Roll 4G díjcsomaggal lehet igénybe venni, amely 40 GB-nyi adatforgalmat tartalmaz 11990 forintos havidíjért, és a garantált letöltési sebessége 4 megabit per másodperc lesz. A szolgáltatás használatához természetesen szükség van negyedik generációs hálózati eszközökre.

A hatóság évek óta szeretné értékesíteni a parlagon heverõ 900 megahertzes frekvenciasáv kontingenseit. Ennek érdekében már 2008-ban meghirdették a frekvenciákat, azonban a tenderre jelentkezõ szereplõk üzleti tervei nem feleltek meg, így gyorsan lefújta az állam az eljárást.

Az állam a jelenlegi kiírás szerint egy új szereplõ színrelépését látná szívesen. Egy új szereplõ ugyanakkor csak nagyon magas beruházási költségek árán tudna szerephez jutni. A frekvencia elnyerése ugyanis csak a jéghegy csúcsa, a teljes beruházáshoz nagyjából 160 milliárdot kellene költenie, és 2 millió elõfizetõt szereznie, hogy megtérüljön a befektetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik