Élet-Stílus

Márta megdöbbent Dörner kinevezésén

Márta István megdöbbenéssel fogadta a fõváros döntését, amely szerint 2012. február 1-jétõl Dörner György vezetheti tovább az Új Színházat. Mint a jelenlegi igazgató elmondta, legnagyobb bánata, hogy egy jól menõ, prosperáló színházat kell elhagynia, amelyet 13 évig vezetett.

“Megdöbbentem, a miértet nem tudom” – fogalmazott Márta István hozzátéve, hogy épp Erdélybõl tért haza, ahol a helyi színigazgatóknak beszélt Budapest színházi életérõl, amikor a repülõtéren felhívta egyik munkatársa a hírrel, a fõpolgármesteri hivatalból senki nem értesítette.

Mint fogalmazott, természetesen tiszteletben tartja a fõpolgármester döntését, bár sajnálja, hogy a szakmai grémium véleményét nem vette figyelembe.

Hangsúlyozta: az Új Színház eredményesen mûködik, kiváló társulattal rendelkezik, biztos gazdasági alapokon áll, és ami a legfontosabb, a közönség szereti és tiszteli a teátrumot. “Ezt végiggondolva újra nem értem az eredményt” – fogalmazott.

Márta István elmondta: a munkát folytatják, hiszen január 31-ig még õ vezeti a színházat. “Jelen pillanatban száz százalékosan arra szeretnék koncentrálni, hogy az elkövetkezõ napokban és hetekben a társulatot stabilizáljam, tudniillik érzelmileg nagyon rossz állapotban van. Egy héttel ezelõtt temettük Huszár Zsoltot, és most ez az újabb megpróbáltatás” – tette hozzá Márta István.

Kérdésre válaszolva elmondta, eddig még nem beszélt Dörner Györggyel, nem tudja, mi lesz a második félévi bemutatók, a színészképzõ stúdió és a galéria sorsa. Nem tudni azt sem, mi lesz az egész szezonra szóló, illetve az évadokon átívelõ nyertes pályázataikkal, mi lesz a nemzetközi kapcsolatrendszerrel, a külföldi társulatokkal aláírt együttmûködési szerzõdésekkel, szándéknyilatkozatokkal, vendégjátékokkal.

Leszögezte: a közönségnek nem szabad megéreznie, hogy bármilyen változás történt, a színpadon a színészeknek játszaniuk kell. “Én arra kértem a színészeket a csütörtöki rendkívüli társulati ülésen, hogy semmilyen módon ne demonstráljanak mellettem, mert a karrierjüket, egzisztenciájukat veszélyeztetné minden ilyen lépés” – hangsúlyozta, hozzátéve: nem is látja szükségét ennek. Azt várja el mindenkitõl, hogy az elkövetkezõ négy hónapban dolgozzon, fegyelmezetten nyújtva tehetségének legjavát.

A jövõrõl szólva elmondta, hogy a Magyar Fesztiválszövetség elnökeként, a POSZT mûvészeti vezetõjeként teszi továbbra is a dolgát. Vannak tervei, de azt sajnálja, hogy az Új Színház csapatával az elkövetkezõ öt évre elõkészített terveket már nem valósíthatja meg – fogalmazott Márta István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik