Élet-Stílus

Kiállítja olvasóit az Írók Boltja

Vicces performansszal ünnepli függetlenségét a legendás üzlet: olvasókat ültetnek a kirakatba.

Húsz éve önálló a több mint fél évszázada mûködõ Írók Boltja. A kortárs irodalom elitjének törzshelye, a kreatív kirakatairól, teázójáról, közösségi terérõl elhíresült könyvesbolt 1991-ben vált ki az Állami Könyvterjesztõ Vállalat kötelékébõl. A héten látványosan ünnepli az alkalmat: szerdán például szakítanak az eddigi statikus kirakatrendezési elvvel és beültetik az üveg mögé a vendégeket, hadd olvassanak.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az Andrássy út 45. alatt anno patinás kávézó, a Japán Kávéház mûködött. Az 1890-es évek gésakultusza nem csak a nevét adta, hanem a porcelánképeket is, amelyeket késõbb a törzsvendégekrõl készült karikatúrákkal cseréltek le.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Már ekkor is tele volt írókkal, mûvészekkel: itt ittak a Latabár-fivérek, Lechner Ödön, Szinyei-Merse Pál, Ferenczy Károly és Rippl- Rónai József. „A mûvészek törzsasztala az Andrássy útra nézõ sarokablak mögött volt. Innen kísérhették legjobban figyelemmel a nyüzsgõ város változó panorámáját” – olvasható az Írók Boltja honlapján.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az 1960-ban alapított Írók Boltjának célja eredetileg az volt, hogy a szerzõk – pontosabban az Írószövetség tagjai – olcsóbban juthassanak betevõ falathoz: a megegyezés értelmében az itt árult könyvekbõl húsz százalék kedvezményt kaptak. A vicces, kreatív kirakatoknak és a délutáni könyvbemutatóknak hála hamar találkozási pont lett: „egy sziget az általános tahóságban”, mondta róla Esterházy Péter.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A rendszerváltás utáni privatizációval megalapították az Üveggolyó-rendet: a kitüntetést azóta is bolt munkatársainak szavazata alapján évente ítélik oda. A rend tagjai nagyjából lefedik a kortárs irodalom nagyjait: Esterházy, Mándy Iván, Parti Nagy Lajos, Tandori Dezsõ, Petri György, Göncz Árpád, Nádasdy Ádám és így tovább.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Szerdán tehát bárki beülhet a nappalivá alakított kirakatba olvasni, bármit, ami a boltban kapható – feltéve, ha bírja a bámészkodó turistákat. Fél öttõl az üveggolyósok olvasnak fel, sajnos nem a kirakatban, hanem az emeleti asztaloknál. Hogy mit, azt nem tudtuk meg a boltban. Megváltoztak a vásárlói szokások, az emberek inkább plázákba mennek, kevésbé keresik a lassabb, kényelmesebb, szakképzett könyvesbolti kiszolgálást. Ezen próbálnak változtatni – mondta Balogh Edit ügyvezetõ az MTI-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik