Élet-Stílus

Erõs forintnál olcsó az iTunes

Máris magyar sláger a toplistán, mi más, mint Wolf Kati dala – és nem a Vuk - vezeti a népszerûségi listát az éjszaka megnyitott Apple zenei áruházban. Beigazolódott a lengyel Rzeczpospolita napilap híre, és elérhetõ az Apple iTunes Music Store.

Az Apple most Magyarország mellett 11 másik EU-tagországban indította el online zeneboltját. A számok ára 0,69 és 1,29 euró közt szóródik, míg a „lemezek” 5–16 euróba kerülnek. A boltból 256 kbps minõségben, AAC formátumban tölthetõk le a zenék. A belépéshez létre kell hozni egy Apple ID-t, amelyhez bankkártya adatok kellenek. Innentõl kezdve szabad a pálya.

Az árak versenyképesnek tûnnek. A magyarok közül például a Tankcsapda 2009-es albuma a Minden jót! az iTuneson 2600 forint, ha valaki el tud tekinteni attól hogy csak virtuláisan birtokol valamit. Ugyanezért hagyományos CD-formátumban a Bookline oldalán 3126 forintot kell adni. A külföldi kínálatból a régebbiek, mint Madonna Hard Candy lemeze CD-n 5406 forint, az iTunes Store-ban 7 euró, vagyis alig több mint kétezer forint.

Az új lemezek is olcsóbbnak tûnnek, például a Coldplay új lemeze a Xyloto Mylo elõjegyezhetõ a Bookline.hu-n 4551 forintért, míg 10 euró a Store-ban, ami kevesebb, mint 3000 forint. (A konverziót az xe.commal végeztük.) Persze erõs forint esetén éri meg majd igazán vásárolgatni.
Az iTunes zenei áruháza kétségtelenül a legnagyobb a világon, tavaly áprilisig több mint10 milliárd számot töltöttek le róla 2003-as indulása óta. Ha csak a klasszikus zenei katalógust vesszük akkor is 18 millió számból lehet válogatni, de videókból és szoftverekbõl is milliónyi van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik