Élet-Stílus

Meghalt Kenderesi Tibor

admin
admin

2011. 09. 27. 12:14

Életének 92. évében elhunyt a Vígszínház színmûvésze.

Kenderesi Tibor Gobbi Hilda Életmû-díjas színmûvészt szeptember 25-én vasárnap érte a halál – tudatta a gyászoló család. Kenderesi Tibort a Vígszínház és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetésérõl késõbb intézkednek.

Kenderesi Tibor Újvidéken született 1920. május 15-én. 1953-ban végezte el a Színmûvészeti Akadémiát, de már 1951-tõl játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, és a budapesti Nemzeti Színház stúdiójában. 1954-ben az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdte pályáját. Játszott a Pécsi Nemzeti, a veszprémi Petõfi és az Állami Déryné Színházban. 1981 óta volt a Vígszínház tagja. Utolsó vígszínházi szerepét, A dzsungel könyve Kobráját több százszor játszotta a Pesti Színházban, 89. születésnapján még a színpadon ünnepelhette a társulat az elõadás végén. Színházi szerepei mellett egy ország ismerte meg a Walt Disney-féle Kacsamesék fõszereplõje, Dagobert bácsi magyar hangjaként.
Gobbi Hilda életmûdíját veszi át Hegedûs D. Géza színmûvésztõl 2005-ben - Fotó: Nándorfi Máté / MTI

Gobbi Hilda életmûdíját veszi át Hegedûs D. Géza színmûvésztõl 2005-ben

Fotó: Nándorfi Máté / MTI


Fontosabb szerepei között megtalálható Malvolio (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok) és Tiborc (Katona József: Bánk bán). Rádió- és szinkronszereplései mellett számos filmben is játszott, köztük az Egy óra múlva itt vagyok, a Tüske a köröm alatt és a Liszt címû alkotásban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.