Élet-Stílus

Elektromos busszal próbálkozik a BKV

A Margitszigeten jár majd egy hétig a tesztbusz. Ingyenesen lehet rajta utazni.

Különleges jármû érkezik Budapestre: a cseh SOR EBN 10,5 típusú alacsony padlós, elektromos autóbuszt szeptember 27. és október 4. között teheti próbára a BKV tesztelõcsapata és a budapesti utazóközönség a 26-os autóbuszok útvonalán.

A korszerû dízelmotorok mellett hibrid hajtású, valamint elektromos motorral és akkumulátorral mûködõ autóbuszokat is tesztel mostantól a BKV.

A 85 férõhellyel – ebbõl 19 ülõhellyel – rendelkezõ, kifejezetten a városi közlekedés környezetbarát kiszolgálására tervezett SOR EBN 10,5 autóbusz hajtása teljesen elektromos. A mûködéshez szükséges energiát akkumulátorok tárolják, a vízzel hûtött aszinkron 3 fázisú, 120 kW-os motor szabályzását korszerû félvezetõkbõl felépített átalakító biztosítja. Átlagos utasterhelés mellett egy töltéssel 130-160 km megtételét garantálja a gyártó.

Akkumulátorainak feltöltéséhez lassú töltés esetén 6-8 órára kell csatlakoztatni az elektromos rendszerhez. Az ehhez szükséges töltõoszlopot a teszt idejére az ELMÛ ingyenesen biztosítja a BKV Zrt. számára.

Amint az már megszokottá vált, az autóbuszon való utazás most is ingyenes, cserébe az utasok véleményét kérjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik