Élet-Stílus

Kinek jó a Facebook új arca?

Gyökeresen átalakul a Facebook profilkezelõje. Saját címlapot kap mindenki, olyat, amilyet akar. Macskásat gombolyaggal vagy másmilyent, mindegy, a lényeg, hogy magunknak csináljuk.

A Facebook nem óvatoskodott és felforgatott szinte minden eddig megszokott elemet a profiloldalon. Érthetõ lépés egy olyan cég részérõl, amely nyugtalan emberek folyamatos ötletrohamaitól visszhangos. Szerencsére a mai napig úgy tûnik, ennél a cégnél nem maradnak a fiókban az újítások, az “inkább menjünk biztosra” jeligével. Kétségtelen, szembe kellene nézniük azzal is, hogy nem csak ennek a közönségnek készül a Facebook.
800 (!) millió felhasználónál már nem az újításokra kiéhezett korai adaptálók vannak többségben, hanem olyanok, akik a megszokott oldal stabil mûködésére vágynak.

Az emberek többsége most kezdett megnyílni a Facebookon. Látható, hogy okostelefonjaik segítségével elkezdtek feltölteni képeket, tartózkódási helyeket, kommentelnek, ajánlanak, kezdték otthonosan és biztonságban érezni magukat a Facebookon. De ettõl még a Facebooknak, amelynek lényegébõl fakad a fejlõdés, a változtatás, erre nem kell tekintettel lennie. Ennek szép példája az új profilkezelés.

Színes újság

Aki egyébként nem akarja kivárni, míg házhoz mennek a fejlesztések, annak persze már most is elkészült a kiskapus megoldás. A TechCruch leírta, hogy egy kis “átveréssel” hogyan lehetünk birtokosai az új felületnek. Akit érdekel. Nem ördöngösség.

Mirõl is szól az új Facebook adatlapja:

Kaptunk egy új saját címlapot. Valóban sokkoló elõször, hogy gyakorlatilag teljesen új helyen járunk. A Facebook mostantól szinte semmit nem határoz meg, a saját stílusunknak kedvesen rendezzük be az adatlapunkat. A kvázi címlapkép méretû fotót bárhonnan megadhatjuk. Ismerõsök, fényképek, oldalak, jegyzetek minden máshol. Lejjebb görgetve látható a saját aktivitásunkat leíró hírfal, ami, mondani sem kell, teljesen megújult. Az egyes események „timeline” vagyis idõrendi jelleggel jelennek meg. A bejegyzéseink persze szerkeszthetõk, vagy eltüntethetõk, egy középsõ idõfonal mentén jelennek meg.

Kinek jó a Facebook új arca? 1

A fontos események kiemelt helyet kapnak. De itt is fontos, minden felhasználó a maga felületének kovácsa. A Facebook csak a felületet biztosítja. A Timeline felület visszamegy akár a születésünk pillanatáig, ha teletömjük infóval. (Ballagás a bölcsiben, az oviban, a suliban és így tovább. Gyorsan lepörög egy élet.)

Kinek jó a Facebook új arca? 1 Bárki, aki már korábban próbált elmélyedni a Facebook rejtelmeiben tudja, hogy egy alkalmazást és annak aktivitását korábban el lehetett helyezni a hírfolyamban, majd ez eltûnt. Nos, ez mostantól megint lehetséges.

Kinek jó a Facebook új arca? 1

Kezdetnek a Facebook senkit nem kényszerít arra, hogy átálljon az új felületre. De azzal mindenki számolhat, hogy hamarosan itt-ott amúgy is feltûnnek majd az új elemek. Elõnyére írható mindenképp az új rendszernek, hogy míg korábban sok régi elem egyszerûen eltûnt szem elõl, addig a mostani rendszerben a régebbi tartalmak is gyorsan visszakereshetõk. A többit meglátjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik